Jezera: vandali uništili plažu na koju mogu dolaziti psi

Piše Joomla\CMS\User\User
23. travanj 2008. - 22:06

Ante Baranić / CROPIX
Nepoznati divljaci prije nekoliko dana devastirali su glavnu jezersku plažu u koju je lani uloženo 300.000 kuna, a Jezera su, zahvaljujući i toj plaži, pet godina zaredom zbog svoje uređenosti dobila nagradu HTZ-a “Plavi cvijet”.

Ured jezerske Turističke zajednice to je prijavio policiji, ali počinitelji još nisu otkriveni. Na toj su se plaži, koja je ponos mjesta i koja je lani posebno privukla pažnju javnosti jer je na njoj uređeno i posebno kupalište za pse, doslovce iživljavali. Iščupali su i u more bacili svih 30 obavijesnih ploča na kojima su bile ispisane informacije na šest jezika, a lani su TZ stajale 20.000 kuna.

Ne samo što će sada morati nabaviti nove nego će, kako ističe Ivan Klarin, predsjednik MO Jezera, morati angažirati ronioce da stare, koje nisu više iskoristive, izvade iz mora. U moru su završile i gotovo sve kante za smeće. Dječje igralište također je uništeno. Iz betona su iščupali ljuljačke i spalili konopce na njima, a srušili su i tobogan.

Nisu poštedjeli ni plažu za pse. Na kadi koja služi za tuširanje pasa, poslije kupanja u moru izvadili su dio keramičkih pločica. U MO procjenjuju da nastala šteta nije manja od 30.000 kuna: “Teško je bilo koga optužiti za takvo divljaštvo, ali smatram da je to dijelom rezultat razuzdanosti, ali dijelom i mržnje prema svemu dobrom što se u mjestu napravi. Činjenica je da se 99 posto Jezerana puno trudi da što bolje uredi okoliš i napravi sve što je moguće kako bi zadržali stečeni status najuređenijeg malog turističkog mjesta, ali jedan posto mještana ujutro mrzi sebe, a poslije toga sve oko sebe i ne bi bilo čudno da su oni imali prste u ovoj devastaciji. Nije beznačajno napomenuti da su iščupane table ukrcali u brod i bacili ih duboko u more, što bi moglo značiti i da su to planirali i da nije riječ samo o destrukciji u pijanstvu”, kaže Ivan Klarin, predsjednik MO Jezera.

U MO i TZ Jezera ističu kako će sve što je uništeno što prije obnoviti i plaži vratiti stari sjaj jer ne mogu dopustiti da turiste dočekaju s uslugama ispod standarda na koji su u tome mjestu posljednjih godina navikli. 

Diana Ferić /EPEHA


 

#PLAžAZAPSE