Šibenikdo polovice kolovoza obnavlja se plovilo za potrebe turizma

Gusari pod Solarisovom zastavom

Piše Joomla\CMS\User\User
16. svibanj 2008. - 01:19

Prije desetak godina u cijelom šibenskom akvatoriju, kao i oko Kornata i na Krki, pažnju je plijenio crni drveni brod koji su svi jednostavno zvali galija.

Po tipu trabakul, pjeskar, star stotinjak godina, negdje iz ušća Cetine, kostimiran je u gusarski brod za potrebe snimanja filma “Kull osvajač”, u vodama oko Murtera.

Desetak godina u tom je kostimu vozio turiste. Za njih su na galiji-trabakulu, trudnu i umornu najprije od pržine, a onda od filmadžija, organizirani pravi pravcati gusarski partyji.

Brod je zatim prodan, više mjeseci polako je tonuo na vezu u betinskom portu, i nije mu to bilo prvo potapanje, a onda ga je kupio “Solaris” i dao ga u Brodogradilište Betina na kompletan oporavak.

- To je brod stogodišnjak “Mutogras” koji smo dali na potpunu rekonstrukciju, što će nas koštati oko dva milijuna kuna. Sredinom kolovoza zaplovit će pod našom zastavom i bit će, uistinu, vrlo atraktivan “proizvod” u našoj ukupnoj ponudi. Pravu promociju namjeravamo napraviti za Srednjovjekovni sajam u Šibeniku - kaže Goran Zrilić, glavni direktor Solarisa.

Kakav će biti scenarij i kojim će rutama ploviti obnovljena “galija”, to će do njezina porinuća razraditi novi vlasnik.

Prije su se organizirali pravi gusarski partyji na kojima je bilo “šore, šege i mačovanja” u izobilju, mačevi su sijevali i oko otetih ljepotica i sanduka s blagom, a brod su, naravno, vozili mrki gusari.

Na njemu je snimljen jedan dio nastave Večernje škole, bio je scena i u emisiji Po ure torture, a i Mađari su na palubi galije odsnimali jednu 45 minutnu TV emisiju.

Marijan Džambo / EPEHa

#GALIJASOLARIS