Ekonomska ovisnost više nije prepreka za razvod

Piše Joomla\CMS\User\User
Postupak mirenja je zbog zaštite prava djece obvezan, ali gotovo da i nema slučajeva da on uspije - kažu u Centru

Ljubav i novci                                 Ivana Marinić Kragić / CROPIX
Unatrag nekoliko godina na Općinskom sudu u Šibeniku pravomoćno se godišnje razvrglo 60-ak brakova. Lani su tako bila 54 razvoda, dok je istodobno ukupno sklopljeno 295 brakova - 212 vjerskih i 83 građanska. Suprotno dojmu koji se stvara, broj razvoda se u posljednje vrijeme tako ipak ne povećava. Takvo je iskustvo i Centra za socijalnu skrb u Šibeniku, koji sudjeluje u postupku mirenja, obveznog u slučajevima kada supružnici koji žele razvod imaju malodobnu djecu:

- Lani smo imali 58 takvih postupaka, gotovo jednako kao i ranijih godina. Ne primjećujemo da su razvodi učestaliji. Postupak mirenja je zbog zaštite prava djece obvezan, ali gotovo da i nema slučajeva da on uspije. Kada se pokrene brakorazvodna parnica, to je za oboje supružnika gotova stvar i ne žele se ni pokušati pomiriti. Bude tu svačega, a djeca zaista u najvećem broju slučajeva izvuku deblji kraj, služe im za međusobne ucjene i razračunavanje - kaže Mirjana Štampalija, šefica tima za brak i obitelj u tom centru.

Po njezinoj ocjeni, najčešći uzrok razvoda tih, uglavnom mlađih bračnih parova kod kojih Centar posreduje je to što doslovce ulijeću u brak, a kada se pojave prvi problemi, nemaju ih strpljenja i volje pokušati rješavati, nego jedino rješenje vide u razvodu. Dok je ekonomska ovisnost ili plaća koja ne jamči sigurnu egzistenciju u prošlosti žene prisiljavala da trpe i žive u lošim brakovima, to danas nije nikakav faktor za očuvanje braka:

- Ekonomska ovisnost uopće nije bitna. Imali smo niz primjera kada su razvod tražili nezaposleni bračni drugovi ili oni koji imaju plaću od oko 2000 kuna, a najčešće se oslanjaju na pomoć roditelja - objašnjava Mirjana Štampalija.

U Općinskom sudu, koji vodi brakorazvodne parnice, ističu kako se ne može govoriti o najčešćim uzrocima pokretanja tih parnica jer bračne zajednice najprije prestanu postojati, pa se onda podnose tužbe za razvod. Tvrde da se Šibenčani uglavnom razvode na civiliziran način, bez incidenata, dok u Centru za socijalnu skrb kažu da, u postupcima mirenja, u pravilu, godišnje imaju pet-šest slučajeva u kojima svjedoče pravom ratu između supružnika.