Eko-bomba: Brodotrogir ne želi primiti brod Serine

Piše Joomla\CMS\User\User
24. travanj 2008. - 23:05
rgx time: 9.1075897216797E-5
Veliki je dio broda, uključujući i strojarnicu, pod morem. Brod je u izrazito lošem stanju, te kao prijeteća ekološka bomba nije prihvatljiv ni za jedno brodogradilište

Ante Baranić / CROPIX
Egipatski brod “Serine”, u vlasništvu kompanije “Anomyo Maritime Losa” iz Aleksandrije, koji se 22. siječnja ove godine nasukao pokraj otoka Unije, već 25. dan se nalazi na prisilnom vezu gata Crnice u šibenskoj luci. Premda je, prema prvotnom nalogu nadležnog ministarstva, dozvola brodu za šibenski vez vrijedila do 1. svibnja, ona je produžena za još desetak dana. Naime, propao je dogovor između egipatskog brodara i brodogradilišta Brodotrogir o njegovu otplovljenju i remontu u trogirskom škveru.

 - Djelatnici našeg brodogradilišta uputili su se na pregled broda na poziv brodovlasnika. No, s obzirom na stanje u kakvom se brod nalazi, to im je bilo nemoguće. Veliki je dio broda, uključujući i strojarnicu, pod morem. Brod je u izrazito lošem stanju, te kao prijeteća ekološka bomba nije prihvatljiv ni za jedno brodogradilište. U takvom ekološkom neprihvatljivom stanju ne može doći na remont u Trogir – kazala nam je glasnovogornica “Brodotrogira” Ivana Mitar.

 - Vlasnik broda Jusup Hidjawi doputovao je u Šibenik, te se sastao s predstavnicima Brodotrogira. Egipćanin pregovara i s jednom ronilačkom tvrtkom o saniranju oštećenog podvodnog dijela broda, jer je u postojećen stanju, s 40 tona pogonskog goriva u tankovima, opasan za plovidbu do bilo kojeg brodogradilišta – kazao nam je Saša Lukić, agent koji zastupa egipatsku brodarsku kuću.

Riječka tvrtka zabranila isplovljenje!

Riječka tvrtka “Dezinsekcija” ishodovala je sudsku zabranu isplovljenja broda Serine iz šibenske luke, jer egipatski brodar nije podmirio ispostavljeni račun za radove postavljanja ekološke brane oko broda, dok je stajao nasukan kraj otoka Unije. Kako doznajemo, s druge strane vlasnik broda pokušava osporiti iznos računa riječke tvrtke.


 

#SERINE