Dalmacija Šibenik

Odmiču radovi na izgradnji Memorijalnog centra Faustu Vrančiću

Prvić: dvije kule pred amfiteatrom

Odmiču radovi na izgradnji Memorijalnog centra Faustu Vrančiću

Priča o Memorijalnom centru don Faustu Vrančiću na Prviću, poznatom hrvatskom izumitelju, filozofu, jezikoslovcu, svećeniku i biskupu, traje punih pet godina. Premda zgrada danas još nije gotova, važno je da se gradi.

Centar u Prvić Luci ne može se promašiti krene li se rivom ravno. Pred zdanjem zatječemo radnike izvođača radova, tvrtke “Uvala invest”.

Voditelj posla, mještanin Miloš Antunić, kaže da se trenutačno zidaju dvije kule koje će biti spojene visećim mostom (poznati Vrančićev izum), a one će ujedno biti ulaz u amfiteatar. Nakon toga prestoji im još oblaganje cijele zgrade kamenom.

Radovi će, kaže, trajati još kratko. Prekidaju ih zbog sezone i nastavljaju u rujnu. Nije to jednostavan zahvat. Multimedijalni centar imat će, naime, vanjski amfiteatar kao ljetnu pozornicu te polivalentnu dvoranu. Ona će, osim stalnog postava zbirke Fausta Vrančića, služiti i kao dvorana za projekcije, prezentacije, predstavljanje knjiga, scenski prostor za izvođenje komornih kazališnih predstava i koncerata.
Siromašni društveni život otoka Prvića dobit će otvaranjem ovoga zdanja kvalitetan prostor koji će moći zadovoljiti potrebe otočana i gostiju tijekom cijele godine.

Slaže se s tim i Ivan Nimac, predsjednik Poljoprivredno-turističke zadruge “Faust Vrančić”, te nabraja dodatne sadržaje koji će biti u tom zdanju.

− Gornji dio zgrade budućeg centra predviđen je za komercijalne sadržaje, kafić, suvenirnicu i slično, a ti će se prostori dati u koncesiju − zaključuje Nimac. Valja, inače, podsjetiti na to da je prvotna ideja bila da se Vrančiću na Prviću otvori samo spomen-park u kojem će, na otvorenom, biti postavljene glavne Faustove umotvorine u prirodnim veličinama, ali kako je ideja rasla i sazrijevala uključivanjem više ljudi različitih struka, odlučeno je da se izgradi Faustov memorijalni centar.

Danijela Slavica-Milović

 

Svekolika podrška

 

Projekt centra i formalno je pokrenula Udruga “Narodno zdravlje”, pod vodstvom dr. Vladimira Lučeva, te Poljoprivredno-turistička zadruga “Faust Vrančić” i njezin predsjednik Ivan Nimac. Podršku su im dali Grad Vodice, Šibensko-kninska županija i Ministarstvo kulture. Nedugo zatim, Župa sv. Marije od Milosti u Prvić Luci darovala je zemlju, a Ministarstvo mora uložilo je milijun kuna u gradnju centra. Za izgradnju zgrade centra Grad Vodice osigurao je dodatnih milijun i 300 tisuća kuna.


 

Pučko učilište

 

“U ovom vremenu recesije, kad lokalna samouprava ne može izdvojiti dostatna materijalna sredstva za osnivanje još jedne ustanove, a kako bi bilo zadovoljeno što više potreba stanovnika Prvića, a zatim i njihovih gostiju, odlučeno je da se zgrada u vlasništvu Grada Vodica dade na upravljanje Pučkom otvorenom učilištu Vodice”, objašnjava prof. Gordana Birin, voditeljica Kulturnog centra u Vodicama.

 

 

Naslovnica Šibenik