Dalmacija Šibenik

ŠIBENČANI NAVALILI NA ŠTANDOVE CVJEĆARA I VRTNE CENTRE

STIGLO PROLJEĆE Svi vole đirane

ŠIBENČANI NAVALILI NA ŠTANDOVE CVJEĆARA I VRTNE CENTRE

Da su Šibenčani prionuli na proljetno uređenje svojih okućnica, uvjerili smo se obilaskom cvjetne tržnice i Vrtnog centra Dubrava. Nevjerojatna gužva već danima traje oko štandova za prodaju sadnica, zemlje, gnojiva i alatki. Agronomka Jelena Mašić i cvjećarka Lukrecija Malenica kažu da se s buđenjem prirode probudilo i zanimanje građana za vrtove, no naglašavaju da kriza nije utjecala na prodaju cvijeća.

− Osim cvijeća, naše mušterije još uvijek kupuju i sadnice voćaka. Ljudi traže gotovo sav repromaterijal, od humusa i gnojiva do trajnica. U pravilu ne štede, tako da krizu nismo osjetili. Ako nešto zaista volite, za to ćete izdvojiti zadnju kunu iz novčanika – rekla nam je Jelena, dodajući da je za lijepu i uređenu okućnicu dovoljno izdvojiti 50 kuna mjesečno.

Trenutno najviše “kure” pelargonije ili đirani, koji koštaju devet kuna. Od zimnica još se kupuju jaglaci za šest kuna i maćuhice, koje stoje tek četiri kune, a tražene su i ljetnice: alisije, bakope, gvineje...

− Svaki mjesec nudimo nove biljke. U jesen je sezona voćaka i loze, u veljači počinje sadnja grmova, a sada je na redu sezonsko cvijeće, kad imamo i najviše mušterija – govore nam Jelena i Lukrecija, dodajući da spremno dočekuju još veću navalu kupaca. Na cvjetnoj tržnici pitamo cvjećarke što nam preporučuju za “recesijske cvjetnjake”.

− Svima koji vole prirodu i lijepe vrtove i balkone poručujemo da ih mogu lijepo urediti za 200-tinjak kuna odluče li se kupiti nekoliko “kamenjarki” (čuvarkuća, majčina dušica, žednjaci i karanfilići) koje se prodaju po 10 kuna. No, posve lijep vrt ili balkon može se imati i već s 10 maćuhica − otkrile su nam cvjećarke.

D.S. Milović

Naslovnica Šibenik