Dalmacija Šibenik

porez (ni)je plaćen

Rogozničani žele vratiti djedovinu - Svaguši prijete prijavom

porez (ni)je plaćen

Vlasnici zemljišta koje je kupio i na koje se uknjižio splitski poduzetnik Joško Svaguša, odlučili su se organizirati kako bi pokušali vratiti imovinu za koju tvrde da je njihova.

Razmišljaju o podizanju zajedničke kaznene prijave protiv Svaguše i Josipa Grbića, potomka nekad imućne rogozničke obitelji Lušić-Kura, inače aktualnog direktora “Hajduka” koji je 17. siječnja 2008. godine Svaguši prodao čitav ZK uložak 4468 s oko 110 različitih nekretnina - kuća, vrtova, pašnjaka, oranica, spremarnica i obora...

Skupina građana odlučila je ispitati i javno obznaniti koliko je Svaguša platio poreza na kupljene nekretnine, jer, kažu, Porezna uprava dužna je u ovom “mutnom slučaju” javnosti predočiti elaborat o procjeni.

- Ako se čestice zemlje i mogu procijeniti gledajući u mapu, za čvrste objekte vještaci moraju izići na teren. Država i lokalna zajednica u ovoj malverzaciji oštećene su za milijune kuna. Primjerice, zemljište obitelji Josipa Koljanina na predjelu turističke zone Medine iznosi oko 2000 metara četvornih.

Tržišna vrijednost četvornog metra na toj lokacije je 200 eura. Obitelj je, dakle, tu zemlju mogla prodati za 400.000 eura, a Svaguša je trebao plati 20 tisuća eura jer porez iznosi 5 posto od procijenjene vrijednosti - kaže Mira Biljaković, čija majka također smatra da je žrtva Svagušine uknjižbe.

Vedrana STOČIĆ / EPEHA

Naslovnica Šibenik
Page 1 of 3FirstPrevious[1]23Last