Dalmacija Šibenik

KLISA, OSTANI

Gubitak legende šibenskog sporta: Klisović na odlasku

KLISA, OSTANI

Čovjek se osjeti povrijeđenim kad mu na ružan način vrate oni koje je zagovarao. Ili, kad upozoravate što čeka neki klub ili sport, a ne vjeruju vam oni koji su tu stigli jučer, pomalo rezignirano kaže Klisović

Kratak je bio put od euforije koja je dobrog, starog Duška Klisovića Klisu zahvatila nakon sjajno odrađene organizacije Svjetskog juniorskog prvenstva u vaterpolu, do najavljene “ostavke na svim funkcijama u sportu, ne samo šibenskom”.

− Čovjek se osjeti povrijeđenim kad mu na ružan način vrate oni koje je zagovarao. Ili, kad upozoravate što čeka neki klub ili sport, a ne vjeruju vam oni koji su tu stigli jučer ili su, za razliku od tebe, listopadni – dosta općenito govorio nam je Klisović, makar nije teško prepoznati anonimne antijunake u njegovoj priči.

Klisović je bio solidan košarkaš u danima kad se u rodni grad pun poleta vratio prof. Ivica Slipčević. Još kao gimnazijalac bio je suradnik preminulom Veliboru Baošiću u jačanju plivačkoga kluba Šibenik, u doba kad se u Crnici plivala i ondašnja Prva liga.

Splićani Toni Petrić i pokojni Feđa Penović dali su mu ideju da se okuša kao vaterpolski sudac. U sudačkim je vodama dogurao daleko, sa Željkom Klarićem činio je najbolji svjetski sudački par. Svjetske visine koje je dosegnuo nikad ga nisu odvojile od matične Crnice.

Već spomenuti svjetski summit mladih vaterpolista na najbolji je način potvrdio njegov entuzijazam, rejting, iskustvo i privrženost rodnom Šibeniku. Zato je nagrada “Franjo Bučar” došla u prave ruke. Usporedno je gurao i boćanje, te je zajedno s Antom Kulušićem dao temelje prvoligašu Croatia osiguranje.

Uhvatili smo ga u razgovoru kad je kategorički odbijao svoj daljnji angažman u boćanju. Javna je tajna da ga je pogodio i Tuckov odlazak iz Crnice, jer je Kliso bio taj koji je uporno zagovarao Tuckovo “uskakanje u sedlo”, a drži da je perspektivni trener pri odlasku ignorirao potpisani, džentlmenski ugovor.

Ne bi bilo dobro da šibenski sport, posebice vaterpolo i boćanje, izgube Duška Klisovića. Pitanje je, međutim, može li ga itko odgovoriti od odluke o povlačenju.

Ivo Mikuličin / epeha

Naslovnica Šibenik