Dalmacija Šibenik

branislav tomas, 82-godišnjak iz Betine, silom se i prijetnjama pokušava riješiti najmoprimaca svoga turističkog kompleksa

FOTO Ofenziva u Tisnom: sjekirom tjera Nijemce iz kampa

branislav tomas, 82-godišnjak iz Betine, silom se i prijetnjama pokušava riješiti najmoprimaca svoga turističkog kompleksa

Svjetlana Stolberg i Mario Brandenburg, zakupci kampa koji se u tišnjanskoj uvali Jazina prostire na tridesetak tisuća metara četvornih, proživljavaju tešku životnu dramu u režiji njegova vlasnika

Napad sjekirom, provala u recepciju i restoran te krađa vrata, najkraći je opus vandalizama kojima su u posljednje vrijeme izloženi njemački državljani Svjetlana Stolberg i Mario Brandenburg, vlasnici Ugostiteljskog obrta “Andrija”, koji vode kamp “Dalmacija” u Tisnomu.

Javno obznanjivanje problema, način je na koji su ga napokon odlučili riješiti. Kamp se prostire na tridesetak tisuća metara četvornih, u masliniku s više od 200 stabala maslina u tišnjanskoj uvali Jazina.

U ime obrta “Andrija”, ugovor o najmu na 15 godina s vlasnikom zemljišta Branislavom Tomasom iz Betine potpisala je u studenome 2003. Sandra Kero, koja je iz partnerstva sa Svjetlanom Stolberg i Mariom Brandenburgom izišla 2008. godine. Tada, kaže Svjetlana, počinje prava Tomasova tortura nad njom i njezinim partnerom.

Uvrede, psovke, laži, a zatim i fizički napadi

 - Želi nas se pošto-poto otjerati i za to se ne biraju sredstva. Izloženi smo vrijeđanju, psovkama i, u posljednje vrijeme, fizičkim napadima. Po selu se govori da mu ne plaćamo najamninu, a mi uredno svake godine, i to unaprijed, isplaćujemo 25.000 eura. Čak je mimo nas sklopio ugovor o najmu kampa s jednim Amerikancem, ali kad je vidio situaciju, čovjek je odustao – kazuje Svjetlana o ponašanju vlasnika Tomasa, protiv kojega će, kaže, podnijeti tužbu čim prikupi potrebnu dokumentaciju.

Ona i njezin partner bi, veli, odmah otišli kad bi im vlasnik isplatio 150 tisuća eura uloženih u uređenje infrastrukture kampa, što je bilo potrebno da bi uopće mogli početi raditi.

Prilikom posljednjeg napada intervenirala je i policija, što druga strana ne poriče, ali za priču o najmu ima posve drukčiju verziju. Tišnjani se, međutim, pitaju zašto se vlasnik ne suzdrži od ružnih i nepotrebnih fizičkih napada koji doista ne pružaju lijepu sliku murterskog turizma. Cijeli je slučaj dospio pred lice pravde, i nikome ne trebaju takvi prizori.

Tomasov zastupnik: Ugovor je raskinut, bespravno su u kampu

- Ugovor o najmu je raskinut s osobom s kojom je i potpisan. U aneksu ugovora je i stavka o naknadi štete u iznosu od 100 tisuća eura. Taj je ugovor stupio na snagu 11. veljače 2009. godine i od tada su gospođa Stolberg i njezin partner bespravno u kampu. U prosincu prošle godine pokrenuta je tužba i uskoro očekujemo sudski nalog za njihovu deložaciju – kazao nam je zastupnik 82-godišnjeg Tomasa, Ivan Bračanov iz Jezera.


tekst i foto: MANDE TURČINOV-JEŽINA / EPEHA

Naslovnica Šibenik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last