Dalmacija Šibenik

Biskup Ante Ivas blagoslovio početak obnove crkve svetog Nikole

Mandalina: crkva s vidikovcem

Biskup Ante Ivas blagoslovio početak obnove crkve svetog Nikole

Blagoslovom biskupa Ante Ivasa obilježen je početak obnove crkve sv. Nikole u Mandalini, u kojoj je sveta misa posljednji put služena davne 1943. godine.

Inicijativa za obnovu crkve sv. Nikole, zaštitnika djece i pomoraca, krenula je od Gorana Prgina, vlasnika NCP-a, uz punu podršku Biskupije šibensko-kninske.

 - Prije pet godina, kad sam došao u Mandalinu i vidio ovu prekrasnu, ali razrušenu crkvu, obećao sam da ćemo je ja i moja obitelj obnoviti u znak zahvalnosti Bogu i lokalnoj zajednici, koja nas je ovako dobro primila. Osim Mandalinjanima, ova će crkva biti na raspolaganju i tisućama nautičara koji svake godine dolaze u Mandalinu, kaže Prgin Crkva sv. Nikole obnovit će se prema projektu arhitekata Zdeslava Slavice i Luke Najeva, koji su predvidjeli zadržavanje postojećih gabarita građevine.

Dodatno će biti izgrađen i zvonik u obliku svjetionika, visok 27 metara, koji će ujedno biti i novi šibenski vidikovac. Tvrtka NCP osigurat će novac za izgradnju krovišta crkve, nabavu i ugradnju vrata i prozora te podizanje prve ploče zvonika.

Dijelom će u financiranju rekonstrukcije sudjelovati i i šibenska biskupija, dok će se preostali dio novca osigurati iz dobrovoljnih priloga fondacije, koju će također osnovati tvrtka NCP.

Na dobrovoljne priloge za obnovu, NCP će ponajviše poticati nautičare koji posjećuju Mandalina Marinu, a kojih je u posljednjih pet godina bilo oko 30.000.

Marijan DŽAMBO / EPEHA

Građena 24 godine

Izgradnja crkve započela je 1916. godine, za vrijeme Austro-Ugarske. S obzirom na neposrednu blizinu remontnog brodogradilišta, koje je u to vrijeme opsluživalo ratnu mornaricu, željelo se osigurati mjesto za molitvu svim mornarima i pomorcima koji su i u to vrijeme boravili u šibenskoj luci. Gradnja je potrajala duži niz godina, tako da je prva misa održana tek 1940. No, služila se tek nekoliko godina. Crkva je 1943., za vrijeme savezničkog bombardiranja, bila pogođena i tada je uništeno kompletno krovište. Posljednjih 65 godina bilo je nekoliko pokušaja obnove. Crkva je više od pola stoljeća bila prepuštena zubu vremena, tako da su od predivne građevine danas ostala samo četiri zida.

Naslovnica Šibenik