Dalmacija Šibenik

Apel ‘Šibenskog intelektualnog kruga’ hrvatskoj javnosti ZBOG MARGINALIZIRANJA I SROZAVANJA

Šibeniče, ovoga je dosta!

Apel ‘Šibenskog intelektualnog kruga’ hrvatskoj javnosti  ZBOG MARGINALIZIRANJA I SROZAVANJA

Udruga ‘Šibenski intelektualni krug’, čiji su osnivači novinar i ekonomski stručnjak Ivo Jakovljević i kroničar Šibenika Darko Gulin, oglasila se proglasom protiv guranja grada i županije u trećerazrednu ligu

Ivo Jakovljević ‘zavrtio je krug’
U Šibeniku je upravo osnovana udruga “Šibenski intelektualni krug”, a već u startu oglasila se apelom upućenim šibenskoj i hrvatskoj javnosti, naslovljenim ”Protiv srozavanja Šibenika u grad i županiju iz treće lige”.

Udrugu su osnovali novinar, ekonomski stručnjak i autor nekoliko knjiga o rodnom Šibeniku Ivo Jakovljević te predsjednik Šibenske narodne glazbe, dugogodišnji društveni radnik, također autor knjiga i kroničar Šibenika Darko Gulin. Prvi je predsjednik, drugi njezin potpredsjednik, a sudeći prema prvim naznakama zanimanja građana − članova i sljedbenika neće manjkati.

Nemojmo šutjeti

“Šibeniče, ovoga je dosta!” ultimativno zvone riječi s početka svojevrsna proglasa u kojem se na temelju niza argumenata tvrdi da se Šibenik srozava i gura u trećerazrednu ligu. ”Ukidaju Telekom centar, sele Poštu, reduciraju FINA-u, navješćuju gašenje Policijske uprave, Državnog odvjetništva, Trgovačkog suda i niza iz toga izvedenih županijskih i gradskih adresa.

Tako zatvaraju na stotine visokostručnih radnih mjesta, već godinama srozavaju tvoju urbanost, a ti šutiš, Šibeniče!” stoji u apelu. Iz udruge dalje upozoravaju i na to da većina najatraktivnijih čestica, od presudne važnosti za novi šibenski razvoj, nije u potpunom šibenskom ili državnom vlasništvu, nego su ili dijelom pod hipotekom ili pod teretom nejasnih ugovornih obveza o sanaciji prostora (TEF), ili u sklopu projekata odgođenih na nejasni rok ili uz nejasnu cijenu (Mandalina i Obonjan), ili u stalnom preslagivanju i reduciranju (TLM). Istodobno je, kažu, većina srednjih ili malih, pretežno gradskih i županijskih projekata ili u teškim minusima ili u kroničnoj odgodi (kolektor, bazen u Crnici, cesta Šibenik − Knin, prometne spone s industrijskom zonom...).

Prijedlogom GUP-a Šibenik je usmjeren samo na širenje prema jugoistoku, ne i prema mostu ili s obje strane Kanala sv. Ante. Od velikih državnih obećanja (lociranje Obalne straže, zračna luka Pokrovnik) nije bilo ništa, kao ni od modernizacije veza prema otocima.

Većini županijskih nadležnosti slijedi selidba u Zadar, i Šibenik se u konačnici pretvara u grad trećeg reda unatoč njegovim geoekonomskim, prirodnim, prometnim, kulturno-povijesnim i turističkim posebnostima i prednostima, te činjenici da je grad heroj Domovinskog rata.

Zato udruga “Šibenski intelektualni krug” poziva sve šibenske političare i saborske zastupnike da se suprotstave srozavanju Šibenika, te da se u ovom prijelomnom trenutku javno očituju o ukidanju Gotovinskog centra FINA-e, najavama preseljenja sjedišta policije, Državnog odvjetništva, Trgovačkog suda u Zadar, te o konceptu reforme sustava lokalne uprave i samouprave.

A pozivaju i sve građane i intelektualce, udruge građana te novu šibensku mladost, osobito akademski obrazovanu, da se uključe u ”šibenski forum”.

PišU DAVORKA BLAŽEVIĆ i JORDANKA GRUBAČ / EPEHA

Darko Gulin: Tuđi na svome

Hrvatska država, uz pomoć šibenskih političara, pretvorbu Šibenika u trećerazredni grad i županiju obavlja korak po korak: − Državna geodetska uprava pomaknula je granicu sa Zadarskom županijom sa sredine Vranskog jezera uz obalu Prosike i otuđila je Šibensko-kninskoj, a dala je Zadarskoj županiji 15 četvornih kilometara.

− Na internetskoj stranici mape autocesta u Hrvatskoj nema Šibenika, ali uredno ima Dubrovnika koji još nema autocestu. − Već mjesecima na programu Hrvatske televizije nema panoramske kamere iz Šibenika. − Ukinuti su neki poslovi u Središtu pošta pa je izgubljeno 20 radnih mjesta visoke spreme, a za to nije bilo nikakvih poslovnih razloga jer HP posluje pozitivno.

− FINA ne namjerava ukinuti Gotovinski centar u Gospiću, koji radi s 12 puta manje gotovine nego šibenski, a ni u drugim gradovima približne veličine Šibenika. Gotovinskom centru ukinuli su poslove s Narodnom bankom i poslovnim bankama, i to nakon lokalnih izbora u lipnju.

− TLM razgrađuje tvrtka iz Zadra. − Svaki dan kruh dolazi u šibenski zatvor iz Zadra. − Šibenske spomenike obnavlja tvrtka iz Zadra. − Mnoge šibenske tvrtke čuvaju zadarski zaštitari.

A dosta je i ovoga...

... da svi veći jadranski gradovi − osim Šibenika − imaju uređen arhiv, znanstvene odjele HAZU, podružnicu Matice iseljenika, restauratorske radionice, neusporedivo veću ponudu obrazovnih, muzejskih (još nema stalnog postava!), sportskih, kino sadržaja...

Web-adresa

Udruga će djelovati na adresi [email protected] pa se pozivaju svi da se uključe u njezin rad.

Naslovnica Šibenik
Page 1 of 9FirstPrevious[1]23456789Last