Dalmacija Šibenik

Krkin olimpijski osmerac na okupu 37 godina nakon Igara

Katedrala i krkaši, dva šibenska ponosa. Na istome mjestu, jednako posloženi – baš kao 37 godina ranije!

Članovi posade osmerca na Olimpijskim igrama u Münchenu, samo bez tadašnjih službenih odijela, okupili su se ispred Katedrale na fotografiranju koje ih je vratilo skoro četiri desetljeća u veslačku prošlost.

Ivo Despot, Zdravko Gracin, Mladen Ninić, Zdravko Huljev, Janko Grbelja, Stevo Macura, Dragan Cvitan, Nikica Bujas i kormilar Jadran Radovčić, tada mladići dobi od 19 do 25 godina, predstavljali su u osmercu, uz zadarsku braću Romana i Josipa Bajla, bivšu Jugoslaviju na Igrama.

Nisu prošli u finale, ali su ostali upamćeni kao (veći) dio zadnje zlatne generacije šibenskoga veslanja, koja je trajala sve do 1983. godine i zlata osmerca u Zatonu.

- Baš te 1972. godine, nakon više od 20 godina čekanja, oni su Krki vratili titulu prvaka države u osmercu. Koju godinu prije, krenuli su u blistave seniorske karijere, tijekom kojih su po desetak puta bili prvaci Jugoslavije - prisjeća se njihov trener Milivoj Boranić, kojega je u Šibenik iz Turske vratio ondašnji Krkin predsjednik Čedo Polak. Godine 1973., na 50. rođendan kluba, u posadi osmerca, koja je bila zlatna u Zatonu, među ostalima su bili još Ivica Jurković, Vedran Štrkalj i Frane Juras.

U brojnim trofejima te generacije, sudjelovala su braća Boris i Mladen Antić, pa Milan Radečić i Dražen Crnogaća, današnji predsjednik kluba. Dugo je kormilar bio pokojni Ante Ban, poslije i Željko Trzin. Vitalni Mita, iako u devetom desetljeću života, teško je bio zaustavljiv pri nabrajanju svih uspjeha njegovih učenika. Nije mogao ne istaknuti velik događaj prigodom klupskog 50. rođendana:

“Tada su studentski osmerci Cambridgea i Oxforda prvi put izašli s Temze, došli nama na troboj od Zatona do mula Krke. Potukli smo ih za pet, šest dužina čamca”, ponosno će Boranić o natjecanju koje je privuklo 15 tisuća gledatelja, uz želju da dočeka Krkine nove seniorske trofeje.

Borislav Juras / EPEHA

 

Naslovnica Šibenik