Dalmacija Šibenik

ŠIBENSKA GIMNAZIJA ANTUNA VRANČIĆA DANAS PROSLAVLJA OKRUGLI JUBILEJ

Šibenska gimnazija slavi 100. rođendan

ŠIBENSKA GIMNAZIJA ANTUNA VRANČIĆA DANAS  PROSLAVLJA OKRUGLI JUBILEJ

Naša zbornica ima jednog doktora znanosti, jednog magistra znanosti, jednog magistra struke, sedam savjetnika i četiri mentora. Od takve strukture zaposlenika posve je opravdano očekivati zavidnu kvalitetu podučavanja – kaže ravnateljica Belamarić

Gimnazija Antuna Vrančića danas slavi stotu obljetnicu osnutka i rada. Taj izniman jubilej bio je povod za razgovor s prof. Ivanicom Belamarić, ravnateljicom šibenske gimnazije, obrazovne ustanove koja je lani postala članicom Udruženja srednjoeuropskih škola.

− To prestižno članstvo zaslužili smo u provedbu projekta “Suvremeno lice tradicije”, a posve sigurno pripomogao je i podatak po kojemu je naša škola među najboljima u Hrvatskoj. Svjedoče o tome probni rezultati državne mature, koji su iznadprosječni u sva tri predmeta − kaže ravnateljica.

Podsjeća kako je njezina škola otvorena još davne 1806. godine, no u međuvremenu je nekoliko puta bila zatvarana, da bi konačno 1909. ponovno započela nastava u njoj i od tada do danas podučavanje gimnazijskih programa u Šibeniku nije prekinuto.

Trenutačno Gimnaziju pohađa 664 učenika, kojima predaje 47 profesora u šest programa. Uz matematički, opći i jezični program, od ove joj je jeseni, nakon 50 godina, vraćen i klasični gimnazijski program koji je, podsjeća ravnateljica, bio ukinut političkim dekretom.

− Šibenski gimnazijalci bili su prvi predstavnici Hrvatske na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi 2007. u Turskoj. Sudjeluju na svim državnim natjecanjima i ostvaruju visoke rezultate. Dobitnici su nagrade resornoga ministarstva 2002. godine, a zbog iznimnog doprinosa u obrazovanju, dva fakulteta Sveučilišta u Zagrebu − Fakultet strojarstva i brodogradnje te Biotehnološki fakultet − od 2007. naše učenike izravno upisuju na svoje studije.

- Među brojnim izvanškolskim aktivnostima, gimnazijalci rado ističu svoju manifestaciju “Antun”, prigodom koje dodjeljuju nagrade najuspješnijim profesorima i učenicima. Priređuju i glazbeno natjecanje “Vrana”, sportske turnire prije Božića i Uskrsa, a izdaju i školski list “Pegla”, koji je među najboljima u Hrvatskoj.

- Kvaliteta podučavanja stalno se unapređuje uključivanjem u eksperimentalne programe, među kojima je samovrednovanje škola, zdravstveni odgoj, program PIZA, te stalno stručno usavršavanje nastavnika. Naša zbornica ima jednog doktora znanosti, jednog magistra znanosti, jednog magistra struke, sedam savjetnika i četiri mentora. Od takve strukture zaposlenika posve je opravdano očekivati zavidnu kvalitetu podučavanja – zaključuje Ivanica Belamarić, koja na ravnateljskoj dužnosti odrađuje drugi mandat.

Najdulji ravnateljski mandat, pak, imao je prof. Ivo Livaković, za čijeg je ravnateljevanja Gimnazija Antuna Vrančića dobila i Nagradu Grada Šibenika.

Danijela Slavica-Milović

Akademija i misa

Veliku, okruglu obljetnicu šibenska gimnazija proslavlja večeras svečanom akademijom u Šibenskom kazalištu s početkom u 19 sati. Bit će to prigoda za uručenje zahvala ustanovama i pojedincima koji su Gimnaziji pružali višegodišnju potporu u organizaciji izvannastavnih aktivnosti, također i djelatnicima škole koji rade više od 30 godina.

To su: Sofka Bilan, Josip Paić, Jakov Labor, Iva Dobrota, Zdenka Slavica, Davorka Kedžo, Mara Dadić, Ante Brajković, Mirjana Keljalić, Milica Sladoljev i Desanka Budumir.

U zabavnom programu akademije sudjelovat će operna diva Sandra Bagarić i plesni par Kaliterna.

Prema najavama ravnateljice, Gimnazija će svoj stoti rođendan slaviti tijekom cijele 2010. godine nizom izložaba i koncerata koje će organizirati sadašnji i bivši učenici Gimnazije. Uza sve to, priprema se i izdavanje monografije.

Za sve preminule gimnazijalce i prosvjetne radnike koji su predavali u šibenskoj gimnaziji, u 17.30 sati u katedrali sv. Jakova služit će se misa zadušnica. Euharistiju će predvoditi šibenski biskup msgr. Ante Ivas. koji je i sam pohađao gimnaziju u Šibeniku.

 

Naslovnica Šibenik