Dalmacija Šibenik

JEDINI VODIČKI OTOK BUDI SE IZ LETARGIJE

Bodulska utjeha: Prvić otkriva svoje potencijale

JEDINI VODIČKI OTOK BUDI SE IZ LETARGIJE

Projekt uređenja vidikovaca na otoku Prviću, koje je inicirala gradska uprava Vodica, s 50 tisuća kuna nepovratnih sredstava, poduprlo je Ministarstvo turizma.

Riječ je o projektu kojemu je krajnji cilj promocija otočnog turizma, obnova i uređenje zapuštenih maslinika, vinograda i površina pod aromatskim biljem, revitalizacija prvićkih mjesta i povratak kvalitetnijeg života u ruralni prostor. Naravno, uz očuvanje i obnovu izvornog ambijenta i tradicijskog naslijeđa.

- Te će promjene, uvjereni smo, pridonijeti produljenju turističke sezone i popularizaciji otoka Prvića kao tražene turističke destinacije - kaže gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev te dodaje kako je inicijativa o uređenju vidikovaca proizišla iz akcija čišćenja putova.

Kada smo počeli uređivati prvićke poljske i protupožarne putove, nismo ni slutili koliko će to traga ostaviti na izgled dotada zapuštenih starih maslinika i vinograda te ponovno buđenje zanimanja za branje nadaleko poznate trave za liker Vlahovac, kao svojedobno najvrjedniji proizvod zadarske tvornice alkoholnih pića Maraska. Uređenje putova, uz pozitivan učinak na poljoprivredu, rezultiralo je i uočavanjem rekreacijskih potencijala otoka.

- Savršene mountain bike staze pružaju se duž cijeloga otoka, pružajući neopisiv užitak boravka u prirodi i pogleda na obližnji arhipelag. Rekreativci i zahtjevni sportaši, biciklisti, trkači ili pješaci će na putovima koji povezuju brojne prvićke vidikovce naći baš ono što traže. Uz već poznati Burtiž, regatu starim tradicionalnim brodicama na latinsko idro, ovi putovi stvaraju novu turističku ponudu gostima - zaključuje gradonačelnica.

Marina Jurković/EPEHA

Naslovnica Šibenik