Dalmacija Šibenik

pluta kod kornata

Drama na moru: trajekt 'Aurelia' doživio havariju na putu iz Ancone za Split, situacija je vrlo neugodna jer veliki valovi valjaju brod

pluta kod kornata

13:01 - - Oko havariranog trajekta Aurelia, na kojemu je 250 putnika i 92 člana posade situacija nije tragična. Najvažnije je da nema ozlijeđenih, a jedina šteta je na jednom od pogonskih motora koji je ostao u kvaru – kazao nam je David Radas, voditelj Službe za odnose s javnošću Ministarstva mora, prometa i infrstrukture.

On nam je potvrdio da je iz zadarske luke Gaženica prema Aureliji oko 11,30 sati isplovio tegljač Pollux riječke kompamije 'Jadranski pomorski servis', tegljač najjače moguće klase.

- Trenutno na moru i dalje puše jako jugo i valovi su oko pet metara visine. Aurelia koristi alternativni pogonski motor i plovi znatno smanjenim intenzitetom uz stalnu korekciju plovnog puta. Trajekt i tegljač trebali bi se sresti negdje dvije do tri milje od Kornatskog otočja, odnosno paralelno s njime u akvatoriju na granici Šibenske i Zadarske županije. Ne mogu kazati kada će se to dogoditi, to ovisi opet o uvjetima na moru koji se stalno mijenjanju. Nakon što do toga dođe i započne tegalj, na licu mjesta će se odlučiti koja će se luka izabrati za vez trajekta – rekao nam je David Radas.

12:06 - Ako ga i kada tegljač "Pollux", koji je oko 11.30 sati isplovio iz zadarske Gaženice, uspije "uhvatiti" u tegalj, feribot "Aurelia" trebao bi biti otegljen u Split.

- Zbog tehničkih poteškoća zapovjednik broda noćas je zatražio asistenciju tegljača, ali "Brodospasovi" remorkeri se nisu mogli probiti, pa je isplovio tegljač iz Gaženice. Prema procjeni zapovjednika, planirano je tegljenje prema Splitu, jer "Aurelia" nikada nije uplovila u zadarsku putničku luku i u Splitu će se obaviti uobičajeni iskrcaj putnika i vozila. Svi putnici su u redu, zbrinuti, a na brodu ima dovoljno hrane, vode i ostalih potrepština - kazao nam je Igor Kapetanović iz ureda "SNAV-a" u Splitu.

11:27 - Kako doznajemo u Nacionalnoj središnjici za traganje i spašavanje na moru, sa sjedištem u Rijeci, prema havariranom trajektu trebala bi uskoro biti upućena dva tegljača iz zadarske luke Gaženica. Prema dostupnim informacijama, riječ je o remorkerima "Pollux" i "Venus" iz flote riječke kompanije "Jadranski pomorski servis".

10:53 - Akcijom spašavanja trajekta 'Aurelia' preuzeo je Centar za traganje i spašavanje na moru u Rijeci. Prema posljednjim informacijama zbog loših vremenskih prilika, odnosno zbog jakog juga, dva 'Brodospasova' tegljača koja su jutros isplovila prema trajektu, morala su se vratiti u šibensku luku.

Trajekt i dalje pluta na lokaciji 10 milja jugozapadno od Kornata. Situacija je vrlo neugodna jer veliki valovi valjaju brod, a prema dostupnim informacijama na brodu za sada nema ozlijeđenih.

PRVA VIJEST

Brod 'Aurelia' talijanskog brodara SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split jutros je doživio havariju kraj Žirja.

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 sati iz Ancone i trebao je jutros oko sedam sati uploviti u Split, no nešto prije dva sata ostao je bez pogona.

Kako nam je potvrdio Robert Baljkas, šibenski lučki kapetan, brod se trenutno nalazi u hrvatskom teritorijalnom moru, oko 10 nautičkih milja jugozapadno od kornatskog otočja.

Prema njegovim riječima, jedan "Aurelijin" stroj je u kvaru, ali drugim uspijevaju održavati pogon. Na feribotu je oko 250 putnika i 50 vozila, a u pomoć su im isplovila dva "Brodospasova" tegljača iz šibenske i splitske luke. 

Kontaktirali smo splitski ured tvrtke 'SNAV', agenta broda, ali zasad ne žele iznositi nikakve detalje u javnost.

Aurelia je izgrađena 1980. godine, duga je gotovo 137 metara. Vlasnik je talijanska kompanija 'SNAV', a plovi pod ciparskom zastavom.


 

Naslovnica Šibenik