StoryEditorOCM
Dalmacijaotočani na nogama

Veliki prosvjed mještana Žirja i Kaprija, traže ukidanje koncesije tvrtki Catamaran line: 'Treba li netko poginuti ili da napustimo otoke jer ne postoji sigurna veza?!'

Piše H
21. veljače 2019. - 15:21
prosvjed_otocana02-210219

Pedesetak mještana otoka Žirje i Kaprije prosvjedovalo je u četvrtak pred šibenskom gradskom upravom tražeći od nadležnih da oduzmu koncesiju tvrtki Catamaran line za liniju Šibenik- Kaprije- Žirje jer je katamaran na toj liniji često u kvaru pa ne plovi, a njihove je zahtjeve podržao šibenski gradonačelnik Željko Burić.

„Mjesni odbori Žirja i Kaprija, zajedno s mještanima i svima koji dolaze na te otoke, obraćaju se Agenciji za linijski promet, gradonačelniku Želju Buriću, županu Goranu Pauku, ministru mora, prometa i infrastrukture i svim relevantnim službama.

Zbog sve učestalijih problema s linijom Šibenik-Kaprije-Žirje tražimo s čvrstim argumentima da se koncesionaru iz Splita hitno poništi ugovor o koncesiji nad tom linijom,“ rekao je Žirjanin Anton Dobra, šibenski gradski vijećnik i naglasio: "Ovo nema veze s politikom, ovo je govor mještana otoka Kaprija i Žirjana.“

Dobra je kazao kako je posljednjih nekoliko mjeseci plovidba katamaranom Komiža koji vozi na liniji 9502 Šibenik-Kaprije-Žirje postala avantura i pobrojao kvarove u posljednje vrijeme.

Rekao je da se početkom veljače katamaran Komiža pri isplovljavanju zbog jakog vjetra nasukao u žirjanskoj uvali Muna i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu je pokrenula istragu.

Prošli utorak isti katamaran nije isplovio jer mu je otkazao motor, nakon toga je Komiža izvučena na suho, a iz tvrtke Catamaran line na liniju Žirje-Kaprije-Šibenik su poslali zamjenski katamaran, rekao je Dobra. Poručio je kako otočani više nemaju povjerenja i postavio pitanje Agenciji za linijski promet zbog čega se ne ukine koncesija prijevozniku.

 

„Putnici nemaju povjerenja u brodove i koncesionara iz Splita. Koncesionar je tri puta u zadnjih godinu dana prekršio uvjete koncesije jer nije osigurao zamjenski brod unutar propisana 24 sata. Ne održava se ni adekvatna brzina i jasno je da ovaj koncesionar nema adekvatni brod za ovu liniju.

Što se treba desiti, treba li netko poginuti ili da napustimo otoke jer ne postoji sigurna veza. Molim sve da sjednemo za stol i nađemo rješenja za sve nas,“ poručio je Dobra.

Goran Grguričin, potpredsjednik Otočnog sabora i predsjednik ogranka te udruge za Šibensko-kninsku županiju podržao je prosvjed i kazao kako je bitno da se glas otočana čuje. Rekao je da je Otočni sabor sudjelovao u izradi novog Zakona o otocima i kako će i dalje raditi na poboljšanju statusa otočana.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić kazao je kako Grad ima projekt povezivanja šibenskih otoka i kako otoke tretira kao gradske četvrti.

„Otoci su naše gradske četvrti koje imaju pravo biti komunalno povezane brodskom prugom. Naravno da dajemo podršku otočanima, zna se što je koncesijski ugovor i zna se pod kojim uvjetima se ukidaju. Tražimo provođenje zakonitosti i implementaciju propisa.

Grad Šibenik ima projekt povezivanja otoka 24 sata u kontinuitetu i ima projekt sa Županijom obnove otočnih mula, koji će omogućiti pristajanje brodova. Grad Šibenik je pred ugovaranjem pilot projekta izgradnje broda na električni pogon za koje remontno brodogradilište Šibenik pokazuje veliki interes. Tražimo podršku da se šibenski otoci tretiraju kao gradske četvrti i da dobiju podršku u projektu povezivanja,“ kazao je gradonačelnik Burić.

Butković: Ministarstvo će naći rješenje za mještane Žirja i Kaprija

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je u četvrtak mještanima otoka Žirje i Kaprije, koji su u Šibeniku zatražili oduzimanje koncesija tvrtki Catamaran line jer zbog čestih kvarova katamarana ostaju izolirani, da je obalni linijski prijevoz jako dobro razveden, a za njihov slučaj će se naći rješenje.

Na opasku novinara da s jedne strane Hrvatska ima Zakon o otocima koji je dobar, a s druge se strane zakoni ne poštuju, što otočanima život čini užasnim, Butković je rekao kako se tu radi o pojedinačnom slučaju.

"Pa nije sve baš tako. Imamo jako dobro razveden obalni linijski prijevoz. Prošle je godine Agencija za obalni linijski prijevoz raspisala niz natječaja za nove i postojeće linije i mislim da je to jako dobro uređeno", kazao je.

Butković ističe da Agencija mora razmotriti problem s tvrtkom Catamaran line, vidjeti o čemu se radi, jer ona, a ne ministarstvo, može otkazati koncesiju.

"Vidjet ću što su rekli iz agencije. Uvijek smo nalazili rješenja i uvijek smo vodili računa da sve funkcionira, a tako ćemo i ovaj put", ustvrdio je Butković odgovarajući na pitanje jesu li razmišljali da spornoj tvrtki otkažu koncesiju.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 07:39