Dalmacija Šibenik

Neslužbeno: Premoćna pobjeda Ante Županovića u Šibeniku

Dr. Ante Županović: Hvala Šibenčanima što su mi povjerili grad u ruke!; Rilje potvrdio pobjedu u Trogiru

Neslužbeno: Premoćna pobjeda Ante Županovića u Šibeniku

Dr. Ante Županović, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik prvi je neposredno izabrani gradonačelnik Šibenika, a Franko Vidović (SDP) i Baranović (HNS) prvi neposredno izabrani dogradonačelnici najstarijeg hrvatskog grada.

Ante Županović je kao nestranački kandidat koalicije SDP-a i HNS-a nakon duge, naporne i iznimno oštre izborne kampanje tijekom koje se konkurenti nisu međusobno ni malo štedjeli, u finišu pobjedio za oko 560 glasova.

Prema konačnim neslužbenim rezultatima Županović je dobio glasove 9635, a Neda Klarić 9081 glas građana Šibenika. Na izbore je izašlo nešto više od 47 posto birača. Prema dostupnim podacima Županović je najveći podršku dobio u gradskim četvrtima, dok je Neda Klarić imala nešto bolje rezultate u ruralnim sredinama.

- Po objavljivanju rezultata Neda Klarić je čestititala Anti Županoviću na pobjedi.

-Želim mu pono sreće i uspjeha u radu. - kazala je Neda Klarić.

- Ja dobro znam koliko je posao gradonačelnika težak i odgovoran. Novom gradonačellniku želim da bude uspješan na dobrobit i zadovoljstvo svih Šibenčana. Kao saborska zastupnica pomagat ću mu koliko mogu i neću se prestati boriti za svoj Šibenik.

Novi gradonačelnik Ante Županović, zahvalio je svim Šibenbčanima koji su za njega glasovali.

- Hvala im. Šibenčani su mi povjerili Šibenik u ruke i nisu pogriješili, - kazao je Županović.

- Sa saborskom zastupnicom, mojom konkurentkinjom u izbornoj utakmici, surađivat ću. Šibenik je jedan, a Šibenčana je malo i treba nam svatko tko želi i može učiniti nešto za svoj grad. Na godišnji odmor neću ići. Sada imam pune ruke posla. Nije vrijeme za odmor.

Po izboru Ante Županovića za novog gradonačelnika Šibenika politička bitka u Šibeniku još nije gotova. Naime tek predstoji konstituiranje Gradskog vijeća u kojemu nitko nije dobio dovoljan broj glasova za samostalno odlučivanje.

HDZ ima 10 mandata ali mu nedostaju četiri vijećnika da bi imao većinu. S druge strane koalicija SDP-HNS-LS ima šest mandata i sigurna dva mandata podrške od Šibenskog gradskog foruma.

Nezavisna lista Ivana Ninića ima dva mandata ali on neće podržati koaliciju SDP-HNS-LS, pa sve ovisi kome će se prikloniti HSU (dva mandata), HSP (dva mandata) i Nezavisna lista Ante Gašperova Čače koja također ima dva mandata.

S.Ferić - EPEHA

Rilje potvrdio pobjedu u Trogiru

Ponovljeni izbori u Trogiru na dva od ukupno 18 biračkih mjesta nisu donijeli promjenu u izboru za trogirskog gradonačelnika. SDP-ov kandidat Damir Rilje u trećem krugu pobijedio je HDZ-ova kandidata Vinka Brkana i na biračkom mjestu broj devet u gradu u povijesnoj jezgri i na biračkom mjestu broj 15 u Mastrinci na Čiovu gdje je Brkan u drugom krugu bio u prednosti za šest glasova.

Od 993 birača koliko ih je u gradu na ponovljenim izborima glasovalo ih je 365. Rilje je dobio 277 glasova, a Brkan 78. U Mastrinci je od 1064 birača glasovalo njih 248.

Rilji je povjerenje dalo 185 birača, a Brkanu 58. Prema konačnim podacima Gradskog izbornog povjerenstva na izbore za trogirskog gradonačelnika glasovalo je 7058 birača od ukupno 13.060.

Rilje je odnio pobjedu sa 4071 glasom ili 59,78 posto, dok je za Brkana glasovalo 2039 birača ili 40,22 posto. Podsjetimo kako je Ustavni sud poništio izbore na spomenuta dva biračka mjesta uvažavajući HDZ-ovu žalbu o višku glasačkih listića u drugom krugu.

Županijsko izborno povjerenstvo 4. lipnja odbilo je prigovor uz obrazloženje kako se na biralištu Mastrinka radilo o samo jednom glasačkom listiću viška koji ima serijski broj s birališta Čiovo II, te da je pravilno odstranjen pa se i ne može smatrati viškom.

No, Ustavni sud je usvojio HDZ-ovu žalbu i poništio rješenje Županijskog izbornog povjerenstva. Na biračkom mjestu broj devet Županijsko izborno povjerenstvo je navelo kako je glasačica Dinka Novak omaškom evidentirana kako je glasovala samo za župana, a ne i gradonačelnika.

Gordana DRAGAN

Naslovnica Šibenik
Page 1 of 7FirstPrevious[1]234567Last