Dalmacija Šibenik

U vrijeme otpuštanja STANKOVAČKA ‘OSTREA’ OBJAVLJUJE OGLASE

Tvornica za preradu inćuna ne može naći 150 radnika

U vrijeme otpuštanja STANKOVAČKA ‘OSTREA’ OBJAVLJUJE OGLASE

U vrijeme kad vijesti o otkazima stižu sa svih strana, stankovačka tvornica “Ostrea” neprestano objavljuje oglase o zapošljavanju novih radnika, a radnike traže i u Šibeniku te u 60-ak kilometara udaljenom Kninu.

Tvornički je pogon prošlog mjeseca preseljen s benkovačke Veletržnice u novoizgrađenu tvornicu u poslovnoj zoni Novi Stankovci, u objekt vrijedan oko 50 milijuna kuna.

Državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić novu je “Ostreu” nedavno ocijenio kao jednu od najmodernijih tvornica za preradu ribe u Europi. Tvornica surađuje s 50-ak ribara s cijelog Jadrana koji ih opskrbljuju inćunima.

− U tvornici trenutačno radi oko 250 radnika, a tražimo ih još oko 150. Oko 140 radnika je iz Benkovca prešlo u Stankovce i riječ je uglavnom o ljudima s benkovačkog područja. Iz Stankovaca smo zaposlili još 50 radnika, oni su imali malu prednost u odnosu na one koji dolaze iz drugih sredina. Iz Knina imamo oko 40 ljudi i iz Šibenika 20.

- U Kninu postoji interes i nadamo se da ćemo od tamo imati oko dva autobusa radnika. Iz Šibenika za sada dolazi malo ljudi – kaže šef proizvodnje Ivan Gligora, koji svakodnevno kontaktira s podružnicama Zavoda za zapošljavanje u Šibeniku i Kninu.

Tvornica radnicima osigurava prijevoz, ručak u tvorničkom self-service restoranu i početničku plaću od 3000 kuna. Za rad u pogonu za preradu ribe traže se NKV radnici, a za posao se javljaju uglavnom žene. U cijeloj tvornici tek je desetina muških radnika.

Nakon početnog uhodavanja, radi se na normu, a sezonci mogu zaraditi do 25 kuna po satu.

− Ukupno ćemo zapošljavati 300 stalnih radnika i 100 sezonaca u sezoni ribolova na inćune, koja traje od veljače do listopada. Prelaskom u novi pogon − osim soljenja inćuna koji idu dalje na preradu kao polugotovi proizvod te onih koji su cijeli usoljeni kao gotov proizvod − uskoro pokrećemo i tvorničke linije za filetiranje i punjenje inćuna.

- Linije za proizvodnju su naručene i čekamo ih. Odlučili smo se orijentirati i specijalizirati za inćune i to je najbolji put za osvajanje tržišta − kaže Neven Badurina, direktor “Ostree”, čiji se novi pogoni prostiru na 7500 četvornih metara.

Čak 99,9 posto proizvodnje plasiraju u inozemstvo, a polovina svih izvezenih inćuna završi na talijanskom tržištu. Upravo je u izradi i projekt za izgradnju dodatnog objekta u Novim Stankovcima, koji će imati oko 6000 četvornih metara površine.

Plan “Ostree” je godišnje preraditi oko 6000 tona inćuna, a sada ih prerade od 4500 do 5000 tona. Rekord dana je prerada 100 tona ribe, što je odradilo oko 300 radnika.

n. radić-ančić /EPEHA

Naslovnica Šibenik