StoryEditorOCM
DalmacijaNarod je protiv

Vodičani prosvjedovali protiv bazne stanice: Svojim tijelima spriječit ćemo postavljanje odašiljača čije bi zračenje ugrozilo zdravlje naše djece!

Piše Ante Talijaš
3. lipnja 2018. - 17:16

Oko 150 građana Vodica okupilo se u nedjelju na mirnom prosvjedu ispred stambene zgrade u ulici Roca Pave u strogom centru grada i dignuli svoj glas protiv postavljanja bazne stanice za mobilnu telefoniju teleoperatera Tele 2 na vrhu ove zgrade, koja se nalazi tek 20-ak metara od Ambulante primarne zaštite, Pedijatrije, Službe hitne pomoći i Ljekarne.

- Ne smijemo i nećemo dopustiti postavljanje odašiljača čije bi elektromagnetsko šetno zračenje ugrozilo zdravlje i živote naše djece i svih ostalih stanovnika ovog najgušćeg naseljenog dijela Vodica. Nedopustivo je i protuzakonito da investitor dobije sve potrebite dozvole za ovu namjenu, kada se zna da bazne stanice na ovoj lokaciji nisu ucrtane ni u gradskom, ni u županijskom prostornom planu.

Također, u zakonskim aktima jasno stoji, da se odašiljači zbog štetnosti zračenja ne mogu i ne smiju postaviti u blizini dječjih ustanova, škola i domova zdravlja. A Ambulanta s pedijatrijom tek je 20 metara od ove zgrade, u kojoj svakodnevno ordinira pet liječničkih timova opće prakse i ambulanta pedijatrija – kazao je Boris Juričev, jedan od čelnika "Građanske inicijative" koja je organizirala ovaj prosvjed i koja je prethodno skupila više stotina potpisa Vodičane protiv bazne stanice.

Suglasnost za postavljenje odašiljača, dodao je Boris Juričev, dalo je dvoje vlasnika stanova od troje stalnih stanara ove zgrade, kao i Privredna banka Zagreb koja u prizemlju zgrade ima svoju poslovnicu.

- Prema zadnjoj informaciji, što nas je posebno ogorčilo i ražalostilo, svoju suglasnost dao je i Joško Jurič, ravnatelj Doma zdravlja Šibenik, jer je jedan stan u zgradi u vlasništvu ove zdravstvene ustanove – rekao je Boris Juričev.

 


Aurel Friganović podsjetio je kako je Tele 2 švedski teleoperater, te istaknuo kako u Švedskoj nije dozvoljeno postavljanje baznih stanica na lokacijama u gradskim središtima.

- Da bi signalom pokrili što veće područje, strani teleoperateri kod nas u Hrvatskoj ugrađuju pojačivače signala koje imaju višestruko štetnije zračenje i opasnije za zdravlje ljudi. I dok se ti isti teleoperateri u svojim državama strog drže zakona, kod nas za dobivanje dozvola za postavljanje odašiljača dovoljna je samo suglasnost dijela stanara. A bazna stanica koja se namjerava ovdje postaviti, imali bi, primjerice osam puta jače zračenje u prostorijama Ambulante od običnog mobilnog aparata – istaknuo je Aurel Friganović.

Na kraju prosvjeda, članovi 'Građanske inicijative' i okupljeni građani poručili su kako će svojim tijelima spriječiti postavljanje bazne stanice, ako investitor ne odustane od svoje namjere. Oni su pozvali Antu Grbca, opunomoćenika stanara da povuče danu suglasnost teleoperateru za postavljanje odašiljača.

Ante Grbac koji sa svojom obitelji živi u ovoj zgradi nedavno je ustvrdio kako zračenje neće nikome smetati, jer će bazna stanica biti postavljenja 12 metara iznad bilo koje nekretnine u krugu od 200 metara, te da zračenje ne može nikome naškoditi.

– S obzirom na dosadašnje rezultate provedenih studija, nema uvjerljivih znanstvenih dokaza da RF signali iz baznih stanica i bežičnih mreža imaju štetne učinke na zdravlje. Sva financijska sredstva koja će investitor platiti za zakup zajedničkog dijela zgrade na kojemu će biti bazna stanica utrošit će se za vanjsko uređenje trošne fasade zgrade i na sanaciju brojnih oštećenja – kazao nam je Ante Grbac.

Ante Grbac je, inače, predsjednik Nadzornog odbora državne tvrtke 'Odašiljači i veze', a kako smo doznali tijekom prosvjeda građana, Grbac namjerava iseliti iz svog dosadašnjeg stana u ovoj zgradi, jer je počeo sa izgradnjom novog stambenog prostora na lokaciji koja se nalazi stotinjak metara od ove zgrade.
 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:50