Dalmacija Šibenik

rade županović

Omiljeni splitski reporter mikrofon je zamijenio motikom i otkriva kako je napravio Provansu u srcu Dalmacije: Tko misli da se može s tehnologijom starom 50 godina, vara se

rade županović
Radina prva ljubav je posao reportera na Radio Dalmaciji

Dok gledamo Radu Županovića, vlasnika OPG-a "Galjin dvor" u Kruševu kod Primoštena i reportera na Radio Dalmaciji, kako vješto upravlja novim traktorom za koji je nepovratno iz EU fondova dobio 90 posto sredstava i vozi se prema svom novom vinogradu posađenom u travnju prošle godine i također sufinanciranim europskim novcem, pomislimo naivno "ne'š ti stvari". Da, iz sadašnje perspektive, kada mu se priča posložila, sve izgleda lako, pogotovo kada kod mladog poljoprivrednika navratite na jedan dan, pa vas on, onako kako to samo radijski reporteri znaju, izbombardira gomilom informacija u kratkom vremenu.
Priča o uspjehu ovoga 38-godišnjaka okrunjena je zadnje dvije godine brojnim nagradama struke za kvalitetu maslinova ulja i vina autohtone sorte babić, zbog čega je postao prava medijska zvijezda. Šali se da zadnjih mjeseci iskače iz paštete kao onomad Jadranka Kosor.

Glavni "krivac" za njegovu slavu i interes medija zapravo je njegov otac Ante, koji se 90-ih godina, nakon što je ostao bez posla, vratio na svoju ruševnu djedovinu i počeo pomalo obnavljati derutne objekte. Naime, Županovići, koji nose obiteljski nadimak Galjini, po kojem je seosko gospodarstvo i dobilo ime, već generacijama žive u Kruševu baveći se tradicionalno vinarstvom i maslinarstvom. U želji da sačuvaju ovaj biser primoštenske tradicije življenja i gradnje, odlučili su se obnoviti dvor i prenamijeniti ga u turističke svrhe.

– Sićan se prije, dok sam bio mlađi, kad je ocu tribalo pomagat, da san uvik tražija izgovore da ne dođem u Kruševo. A onda sam se malo-pomalo zakačio i prije tri godine sam od njega preuzeo OPG. Međutim, cijela priprema za apliciranje prema EU fondovima trajala je prilično dugo, godinama smo se prilagođavali pravilnicima, a najviše vremena nam je trebalo da riješimo imovinskopravne odnose. Kad smo sve to posložili, onda smo se prijavili na dva europska natječaja – za podizanje novog vinograda kroz fond "Vinska omotnica" te kroz EU poljoprivredni fond za ruralni razvoj, u sklopu kojeg smo nabavili traktor i tri priključna stroja u vrijednosti od 300.000 kuna, od čega smo dobili 90 posto nepovratnih sredstava. Preko Ministarstva turizma, kroz jačanje konkuretnosti turističkoga gospodarstva, uveli smo centralno grijanje u cijeli objekt. U zadnje dvije godine smo iz EU fondova imali oko 100.000 eura investicija, od čega smo nepovratno dobili oko 60.000. Sve te prijave odradili smo bez konzultanata – pohvalio nam se naš domaćin.


Planovi

Trenutačno je u sklopu poljoprivrednih površina "Galjina dvora" zasađeno 350 maslina na površini od četiri hektara maslina te vinograd koji se proteže na hektar i pol, s tim da je Rade sebi postavio cilj podignuti nasade vinograda na pet do šest hektara za pet do deset godina. Također planira urediti dio neuređenih kućica koje bi postale budući apartmani, kako bi se turisti, koji to žele, mogli zadržati i dulje od jednodnevnog izleta koji im je trenutačno na raspolaganju.

– Ovo je model koji treba biti primjer mladima zainteresiranima za bavljenje poljoprivredom kako im prepustiti posao uz mentorstvo i konzultacije sa strukom, da bi se ta ljubav i tradicija nastavili. Moj je cilj da jednog dana, uz daljnje korištenje fondova i uz ulaganja, možemo kao obitelj živjeti od ovoga. Danas je plasman proizvoda težak posao, zato on mora biti vrhunske kvalitete. Kada nam dođu gosti, oni imaju kompletnu i cjelovitu priču o onome što nudimo. Odvedemo ih u maslinik i u naš stari vinograd, i kada sve to vide, padnu u nesvijest. Kada se sami uvjere da je to vrhunski proizvod, na kraju svog posjeta pokupuju sve sa štandova na ulazu, odnosno izlazu s OPG-a – kazuje nam Rade.

I nama je sasvim jasno kako se osjećaju jer su nas domaćini strateški najprije odveli u nekih 150 godina staru "kužinu" koja je sačuvana u izvornom obliku, gdje bi se obitelj nakon napornog radnog dana u polju odmarala uz komin. Pokazali su nam i prostorije u kojima čuvaju svoje najveće blago – maslinovo ulje i vino, pa modernu profesionalnu kuhinju koja zadovoljava sve minimalne tehničke uvjete...

Zanimljivo je spomenuti kako Županovići od zarade koju ostvare tijekom turističke sezone, kada grupe gostiju već iza Uskrsa počnu dolaziti na njihovo imanje, dalje ulažu u modernizaciju i širenje posjeda, bez da se kreditno zadužuju, što je poslovna praksa koja im omogućava koliko-toliko život bez stresa, koji žive svi s kreditnom omčom oko vrata.


Ukorak s tehnologijom

– Tko misli da će danas uspjeti s tehnologijom koja se koristila prije 50-60 godina godina, neka odmah piše propalo. Nužnost je ići ukorak s vremenom i tko to ne shvati, u startu je na gubitku. Bez pomoći struke i ulaganja u vrhunsku tehnologiju, džaba ti vrhunski plod. Tek se u toj međusobnoj razmjeni savjeta struke, s jedne, te iskustava s terena nas poljoprivrednika, s druge strane, stvara jedno međusobno povjerenje i povezanost. Nekad znamo i burno raspravljati, ali sve je to u svrhu pronalaženja najboljeg rješenja – dometnuo je Radin otac Ante Županović, koji je, za razliku od mnogih iz te svoje "starije" generacije, na vrijeme shvatio kako unaprijediti posao i osigurati mu rentabilnost i prihode. Mnogi su mu se na početku smijali, a sada ga žele kopirati. No, samo on zna koliko je truda bilo potrebno da se dođe do toga da je danas OPG "Galjin dvor" postao sinonim uspjeha. Kada je nakon što je ostao bez posla šjor Ante odlučio ostatak života provesti u Kruševu, imanje je bilo u ruševnom stanju, s kamenim krovovima koji su prokišnjavali pa je bilo logično da najprije krene s njihovom obnovom, koja je trajala sve do 2005. godine. Međutim, ispostavilo se da je još teže od same rekonstrukcije bilo pronalaženje pravog meštra da ih napravi prema izvornoj izvedbi, i to sve sukladno smjernicama konzervatora. Nakon mukotrpnog traženja, uspjeli su tek nakon godinu dana naći čovjeka koji je te radove, kako vidimo iz prve ruke, maestralno izveo.

Kad smo usvojili "gradivo" na samom OPG-u, naši su nas sugovornici odveli do novog vinograda, koji se, okružen primoštenskim brdima, doima poput Provanse u srcu Dalmacije. Svaka loza nalazi se na milimetarsko preciznoj poziciji koja babiću jamči najbolju kvalitetu. Radu smo ostavili u poslu frezanja vinograda novim pametnim strojem s početka priče... Za cijeli vinograd trebat će mu svega par sati, inače bi taj posao ručno trajao danima. Ne kažu uzalud da je vrijeme novac...

 

 

Naslovnica Šibenik