StoryEditorOCM
DalmacijaURBANISTIČKE VRATOLOMIJE

Stanovnici malenog otoka ispred Šibenika prosvjedovali zbog gradnje nove marine: Željeli smo lučicu za naše brodove, a vlasti su omogućile stranom investitoru da gradi pristanište za luksuzne jahte!

31. listopada 2017. - 16:38

Vodičko Gradsko vijeće u utorak je usvjoilo novi urbanistički plan i dalo zeleno svjetlo za izgradnju marine sa 190 vezova u Prvić Šepurini, protiv čega je prije početka sjednice prosvjedovalo stotinjak Prvićana. Za usvajanje novog Urbanističkog plana glasovalo je svih osam vijećnika vladajuće koalicije HDZ- HSS, dok je ostalih 7 vijećnika  bilo suzdržano.

Uoči sjednice pred vodičkom gradskom upravom je stotinjak Prvićana, okupljenih u Udruzi 'Burni Prvić' u osnivanju, prosvjedovalo je protiv planirane izgradnje marine sa 190 vezova u Prvić Šepurini, a umjesto toga traže da se na području Perolin gata izgradi komunalno turističke lučice s najviše 80 vezova. Pozvali su vijećnike da o izmjenama prostornog plana za područje Perolin gata u Prvić Šepurini glasuju po savjesti, a ne prema stranačkoj stezi.

„Mi smo za izgradnju komunalne lučice s dodatnim turističkim vezovima koja bi omogućila da Mjesni odbor, odnosno neko sportsko društvo u Šepurini ubire naknadu od priveza tih brodova i da taj prihod ostaje u mjestu. Ako neki investitor iz Turske, Rusije ili ne znam već odakle, izgradi komercijalnu marinu, jedini novac koji će ostati u Šepurini bit će plaća čistačica koja će prati zahode. Protivimo se izgradnji velike marine, ali smo za izgradnju male koja bi se financirala  novcem Europske unije, a nikako novcem nekih mafijaša," kazao je na prosvjedu Branimir Vlahov.

Prosvjed je podržao i Mostov saborski zastupnik Miro Bulj koji je kazao da želi da se Hrvatska obala zaštiti od betonizacije.

„Došao sam na poziv ljudi koji si se bune protiv betonizacije. Problem je na Prviću isti kao i na Zlatnom ratu, a isto se događa i u Makarskoj. Sve što se nalazi uz obalu i što je dio pomorskog dobra mora biti u interesu lokalne samouprave, a ne interesne skupine. Moramo čuvati prirodu, okoliš i našu obalu. Postoje projekti koji bi čuvali veći dio obale i betonizaciju ne smijemo prihvatiti da nam se ne dogodi što i Španjolskoj,“ poručio je Bulj na prosvjedu pred vodičkom gradskom upravom.

Prva točka dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća koja je započela nakon prosvjeda bila je donošenje Odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Grada Vodica za područje Perolin gat u Prvić Šepurini, dok je druga točka donošenje Odluke o donošenju Urbanističkog plana uređenja naselja Prvić Šepurine i Prvić Luke čije su izmjene nužne kako bi se omogućila izgradnja marine sa 190 vezova u uvali Perolin gat. Obe su točke nakon burne rasprave usvojene s 8 glasova vladajuće koalicije HDZ-HSS.

Opozicijski vijećnici Danijel Lasan Zorobabel, Ante Strikoman i Ante Juričev Grgić s Liste našeg mista, Šime Bilan iz Loze i Ivica Slavica iz Mosta tražili su pojašnjenja od izrađivača Urbanističkog plana ističući da taj novi plan nije u skladu sa Županijskim planom. Budući da stanovnike  Šepurine nitko ništa nije pitao, predlagali su referendum, a kako, rekli su, izgradnja marine nema potporu Mjesnog odbora, tražili su odgodu donošenja odluke.

Gradonačelnica Vodica Nelka Tomić i Ivana Bojić iz Geo projekta, tvrtke koja je izradila urbanistički plan koji predviđa izgradnju velike marina u Šepurini, kazale su kako je sve u skladu sa zakonom.

„Plan je prošao sve uvide i dobio suglasnosti, moja dužnost kao gradonačelnice je da ga prezentiram Gradskom vijeću i kako bi vijećnici na temelju toga mogli donijeti odluku. Inače, građanima je dva puta omogućen javni uvid, tako da su imali priliku izjasniti se “ kazala je vodička gradonačelnica Nelka Tomić.

"Izgradnja marine sa sjeverne strane Šepurine, obuhvaća značajne zahvate na moru i kopnu, a time će se znatno izmijeniti vizura otoka Prvića koji je zaštićeno kulturno dobro. Stoga je stav  konzervatora da je ovaj projekt marine neprihvatljiv“ rekao je na sjednici Gradskog vijeća Marko Menđušić iz šibenskog Konzervatorskog odjela.

Ivana Bojić iz 'Geoprojekta' je rekla da Urbanistički plan ima suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, te da je sve u skladu s Županijskim prostornim planom kojemu je i Ministarstvo kulture i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja dalo suglasnost, te da je prema tome sve u skladu sa zakonom. Nakon toga je plan usvojen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:23