StoryEditorOCM
Dalmacijadan grada

Biskup Košić u Šibeniku: Domovinski rat još nije završen

29. rujna 2017. - 17:23

Dan grada Šibenika i blagdan njegova zaštitnika sv. Mihovila, obilježen je u petak tradicionalnom vjerskom procesijom i misom koju je pred katedralom sv. Jakova predvodio sisački biskup Vlado Košić, a u propovijedi se kritički osvrnuo na najutjecajnije medije u Hrvatskoj, ocijenivši da se putem njih šire 'neistine, poluistine, filtrirane vijesti', a 'zarada im je važnija od istine i dobra'.
 
„Moć đavla je u optužbama i sijanju zla u srca ljudi u neprestanom podmetanju i širenju dezinformacija u svijetu. Danas se Sotona kamuflirao u mnogim, i to najutjecajnijim medijima, koje su u Republici Hrvatskoj više protuhrvatski nego hrvatski budući da ne šire istinu o hrvatskoj povijesti niti dopuštaju da se pročisti hrvatska sadašnjost", rekao je u propovijedi biskup Košić.
 
Ocijenio je da se u hrvatskim medijima objavljuje mnoštvo "neistina, poluistina, filtriranih i zaustavljenih vijesti, izabranih gostiju i govornika koji ne žele mir nego", kako je kazao, "neprestano dan i noć optužuju svoju braću za izmišljene zločine i neistinite stvari i djela. Dok naprotiv oni koji dobro čine svojoj braći, šire mir i stvaraju pozitivno ozračje i otvaraju oči duhovno slijepima te naviještaju Kristovu vijest,  gotovo da nemaju mjesta u našim medijima", dodao je.
 
Kazao je i kako je tim medijima s jedne strane najvažniji pokretač zarada, koja im je važnija od istine i dobra, a s druge strane, smatra "ideološke zablude koje se nisu pročistile do dana današnjega“.
 
U kritičkom osvrtu na medije mons. Košić u propovijedi je zaključio da je zaštita sv. Mihovila potrebnija nego ikad jer moderni čovjek gubi kompas i premda ima veće tehničke mogućnosti, ima smanjeno rasuđivanje savjesti.
 
Domovinski rat bio pravedan, obrambeni rat od srpske agresije 
 
U povodu blagdana  sv. Mihovila sisački biskup osvrnuo se i na  Domovinski rat, naglasivši da je on bio pravedan, obrambeni rat od srpske agresije i da još nije završen. On se i dalje vodi, premda drugim sredstvima, podmetanjima i iskrivljavanjima istine, ocijenio je.
 
Dodao je kako je potrebno "nastaviti se boriti za istinu i slobodu cijelog naroda u domovini".
 
Poručio je kako se ne smije dopustiti gaženje žrtve hrvatskih branitelja koji su dali svoje živote i zdravlje za domovinu, kako Hrvatsku tako Bosnu i Hercegovinu, te da bi  napokon trebalo donijeti pravedni zakon koji će ih štititi.

Moraju se otvoriti svi arhivi koji čuvaju istinu o hrvatskoj prošlosti
  
Sisački biskup u propovijedi je također rekao kako hrvatsko društvo treba ustrajati u zahtjevu lustracije, da se, kazao je, "udalje iz javne službe pripadnici bivšeg komunističkog režima koji su mučili, progonili i ubijali naše ljude i, kako bi rekao biskup Egidije Živković, 'koji su okrvavili ruke' ".
 
Rekao je i kako se moraju otvoriti svi arhivi koji čuvaju istinu o hrvatskoj prošlosti, i da se toga ne treba bojati.
 
„Potrebno je objelodaniti potpunu istinu o svim događajima i motivima svih koji su stvarali dobro i borili se protiv zla, ali i onima koji su zlo činili", zaključio je.

Biskup Košić: Istanbulska konvencija je zabluda rodne ideologije
 
Osvrnuo se i na Istanbulsku konvenciju, koju je nazvao zabludom. 
 
„Istanbulska konvencija nameće nam se pod krinkom borbe za prava žena i podvaljuje nam zabludu rodne ideologije koja želi ukinuti bogomdani naravni zakoni razlike između muškaraca i žena", rekao je biskup Košić, dodavši kako je riječ o iskrivljenom poimanju čovjeka, a onda i odgoju mladih koji imaju pravo na ispravno shvaćanje sebe i drugih. 
 
Pozvao je vjernike i narodne vođe, rekavši kako se od njih očekuje jak, moralan i razuman duh, da "imaju hrabrosti toj podvali reći odlučno - ne".
 
Sisački biskup je također napomenuo da se Hrvatska, kao zemlja s najviše katolika, mora uspoređivati s Poljskom, a ne raznim zemljama Europske unije koje su se, ocijenio je, 'raskršćanile'.
 
U povodu blagdana sv. Mihovila, nebeskog zaštitnika Šibenika, biskup Košić  pozvao je okupljene na molitvu svetom Mihovilu (Mihaelu) za snagu Duha Svetoga u borbi protiv 'svakog zla'.
 
Uz brojne vjernike i šibenskog biskupa Tomislava Rogića, svečanoj procesiji i misi ispred katedrale svetog Jakova nazočili su i nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić, dubrovački biskup Mate Uzinić, gospičko-senjski biskup Zdenko Križić, kotorski biskup Ilija Janjić, gospičko-senjski biskup u miru Mile Bogović, biskup u miru Ante Ivas, te šibenski gradonačelnik Željko Burić,  šibensko-kninski župan Goran Pauk i drugi predstavnici lokalne vlasti, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, te drugi predstavnici javnoga, kulturnog i političkog života.
 
Crkva 29. rujna slavi arkanđele Mihaela (Mihovila), Gabriela i Rafaela, koji se spominju u Bibliji. 

Izvorna značenja imena tri biblijska anđela su, kako je to često u drevnim kulturama, svojevrsne definicije nositelja imena: Mi-ha-el znači - Tko je kao Bog?, Ga-bri-el  – Bog je jak, a Ra-fa-el  – Bog iscjeljuje, liječi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 00:58