Dalmacija Šibenik

hrvatski apsurdi

Škola koja učenicima poslužuje sendviče s dva komadića salame ima potpuno uređenu i opremljenu kuhinju i zaposlenu kuharicu, ali i jedan birokratski problem

hrvatski apsurdi

Učenici osnovne škole na šibenskim Meterizama lani su u velikom broju sudjelovali u pilot projektu prehrane zdravim namirnicama i dobivali kuhani obrok jednom tjedno pa je škola planirala uvesti takve obroke svakodnevno. Da im je to pošlo za rukom djeca ne bi bila prisiljena jesti lošu hranu radi koje se požalio roditelj djeteta iz škole u Ražinama i zgrozio Hrvatsku sendvičem posluženim učenicima, piše Šibenik.in.

'Imalo me kolpati kad sam vidio, ovo je živi užas!': roditelji ogorčeni zbog sendviča kojeg im je dijete dobilo u školi

Glavni preduvjet za kuhanje zdrave hrane osnovcima bilo je zapošljavanje kuharice na puno radno vrijeme, što je trebalo odobriti Ministarstvo znanosti i obrazovanja, no to se nije dogodilo, iako škola ima potpuno uređenu i opremljenu profesionalnu kuhinju.

Nezadovoljna takvom odlukom, ravnateljica škole Margit Vrbičić zaključila je da djeci preostaje samo jesti loše sendviče, užas s par feta 'nit je šunka niti parizer' salame kojih nije bilo dovoljno niti da popune površinu kruha.

- Prošle godine započeli smo s pilot projektom jer smo željeli da djeca jedu zdravu i kvalitetnu hranu, a kako imamo potpuno opremljenu i profesionalnu kuhinju koja je bila neiskorištena, odlučili smo pokrenuti stvari. Kuharica koja je kod nas već radila na pola radnog vremena tako je svake srijede kuhala obroke, a  na meniju su bili meso ili riba s prilogom, kuhanim povrćem, krumpirom ili rižom te salata i kruh, za što su roditelji izdvajali 10 kuna po obroku – kaže ravnateljica, oduševljena što je odaziv djece i roditelja bio odličan.

-  Dostavili smo kompletnu dokumentaciju i zatražili zapošljavanje kuharice na puno radno vrijeme, no početkom školske godine Ministarstvo znanosti i obrazovanja poslalo je negativan odgovor. Tako naši učenici, nažalost, ostaju na marendi od dobavljača u vrijednosti od 5 kuna dnevno, poput sendviča za kojeg smo ovih dana u medijima vidjeli kakav je – nezadovoljna je ravnateljica Vrbičić.

Ministarstvo je kao razlog za odbijanje zaposlenja kuharice na puno radno vrijeme navelo uredbu o zabrani zapošljavanja koja je na snazi u svim državnim i javnim službama, piše Šibenik.in.

Ironija je da u drugim šibenskim školama, koje uopće nemaju kuhinje kao najmlađa šibenska škola na Meterizama, zapošljavaju kuharice na puno radno vrijeme, a u njihovoj školi s opremljenom kuhinjom, kuharica radi na pola radnog vremena, a djeca su osuđena na grozne oskudne sendviče u kojima se nalazi nekakva 'no name' podriguša.

 

Naslovnica Šibenik