Dalmacija Šibenik

havarija na moru

Zapalila se jahta kod Primoštena: s gorućeg plovila evakuirane dvije osobe, vatrogasci nisu uspjeli ugasiti požar te je brod potonuo

havarija na moru

Na šibenskom području, sinoć, 21. rujna u 22.50 sati, službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu očevidca o požaru na jahti koja je boravila usidrena na bovi ispred Primoštena, o čemu su obaviješteni službenici Lučke kapetanije Šibenik i Lučke ispostave Rogoznica, Pomorska policija Šibenik te, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Šibenik, i pripadnici Javne vatrogasne postrojbe iz Šibenika.

Nedugo po dolasku na poziciju službenici šibenske Kapetanije izvijestili su da je požar zahvatio veći dio nadgrađa motorne jahte „Vagabond II“, dužine 14,60 metara, porivne snage 404 kW iz dva brodska pogonska stroja, njemačke zastave u vlasništvu K.J.D., dražavljanin Republike Njemačke.

U komunikaciji sa vlasnikom jahte utvrđeno je da na plovilu nema nikoga od članova posade ili putnika, ali je u spremnicima preostalo oko 700 litara pogonskog goriva, tipa diesel, te dvije plinske boce u potpalublju, stoga je jahta i zadržana na zatečenoj poziciji oko 150 metara od obale, gdje su upućeni i djelatnici tvrtke za pružanje komercijalnih usluga saniranja onečišćenja mora i morskog okoliša.

U trenutku izbijanja požara na jahti je boravio vlasnik sa još jednom osobom te su oboje neozlijeđeni napustili havarirano plovilo evakuacijom na brodicu dojavitelja nezgode.

Obzirom na intenzitet požara, pripadnici JVP Šibenik nisu uspjeli ugasiti vatru na jahti, koja je nedugo potom u 00.05 sati u potpunosti potonula.

Tijekom trajanja akcije sva plovila u neposrednoj blizini opožarene jahte osigurana su od mogućeg širenja požara vjetrom ili morskom površinom, a svi plutajući ostatci opožarene jahte uklonjeni su.

Onečišćenje istjecanjem pogonskog goriva tijekom trajanja akcije te nakon potonuća jahte, nije uočeno.

Tijekom današnjeg dana Lučka ispostava Rogoznica obaviti će administrativni dio očevida o uzrocima ove pomorske nezgode, koji će se okončati nakon izrona i pregleda potonule olupine.

Naslovnica Šibenik