Dalmacija Šibenik

Kiša i kanaderi spasili stvar

Veliki požar na ulazu u NP Krka: zbog buktinje bila evakuirana i dva kampa

Kiša i kanaderi spasili stvar

Prava drama odvijala se u nedjelju poslijepodne na području Lozovca u zaleđu Šibenika, odnosno na samom ulazu u Nacionalni park Krka.

Razlog je veliki šumski požar koji je izbio negdje iza 13 sati. Vatra se nošena jakim jugom vrlo brzo širila, pa je ugrozila neke lozovačke zaseoke, ponajviše Kalauze, Bukiće i Skočiće. U zaseoku Skočići evakuirana su i dva auto kampa sa stotinjak turista. Gosti koje smo zatekli na cesti s nekoliko kampera bili su izbezumljeni. Ništa čudno kad su plameni jezici na mjestima dosezali i desetak metara visine

- U šoku sam, ne mogu vam ništa kazati- u prolazu je dobacio gost iz Engleske. Bračni par iz Njemačke već je 10 dana boravio u kampu u Skočićima kada im je požar prekinuo ugodan odmor:

- Ovo je strašno, već deset dana smo tu i trebali smo biti još tjedan dan. Nema šanse da više ostanemo, prekidamo odmor- govorili su nam Nijemci, dok su njihovi zemljaci pričali neku drugu priču:

- Bili smo na izletu biciklima na Slapovima Krke. Kada smo se htjeli vratiti u kamp, vidjeli smo buktinju. Već tri tjedna smo na moru i zadnji tjedan smo željeli provesti u zaleđu. Vjerujem da će sve biti u redu i da ćemo nastaviti odmor u kampu u Skočićima- rekli su nam Paul i Maria Duebber, turisti iz Njemačke.

Jedino je posjetitelj iz Belgije bio "hladan" i odgovorio da mu požar neće poremetiti planove i da ostaje na šibenskom području zbog predivne prirode. A tu divnu prirodu oko Nacionalnog parka Krka mogli smo pamtiti samo po fotografijama da nije bilo sjajne reakcije šibenskih vatrogasaca. U jednom trenutku na terenu ih je bilo više od 80 s dvadesetak vozila. U gašenju požara pomagala su im i četiri kanadera. Zračne snage su povučene s požarišta oko 15,30 sati kada je na lozovačkom području pala slaba kiša i kada je nekoliko puta snažno zagrmjelo:

- Kanaderi su se morali povući zbog nevremena. Iz istog razloga oni nisu mogli sletjeti u Zadar, već su prebačeni u Split. Na žalost, zaobišla nas je veća količina kiše, ali i ono malo što je palo pomoglo je gasiteljima- pojasnio je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik.

Prema riječima mještana Lozovca, ključnu ulogu u gašenju požara odigrali su kanaderi:

- Meni je na 30 metara od kuće bila vatra. Vatrogasci su stalno natapali prostor oko naših kuća. I mi mještani smo bili spremni pomoći, ali nije trebalo. Međutim, moram reći da su kanaderi spasili stvar. Da oni nisu došli, tko zna kako bi sve završilo. Jer, jugo je nemilice nosilo požar- izjavio nam je Jere Kalauz iz Lozovca.

Kako su tvrdili neki očevici, požar je buknuo u zaseoku Gulini-Mijači i za desetak minuta se proširio do kilometar-dva udaljenih Skočića. Pojavile su se i prve verzije uzroka požara:

- Vidio sam kako je iskrilo na jednom od stupova dalekovoda koji nisu prošli remont. Uvjeren sam da je to iskrenje izazvalo požar- govorio nam je jedan mještanin Lozovca uz želju da ostane anoniman.

O uzrocima požara više će se znati nakon očevida. Prema procjeni vatrogasnog azpovjednika Dukića opožareno je oko 270 hektara uglavnom borove šume i nešto maslinika:

- Najvažnije je da smo obranili sve kuće u zaseocima na lozovačkom platou koji su bili ugroženi. Jednako kao i dva autokampa u Skočićima koja smo preventivno evakuirali- rekao je Dukić.
U nedjelju predvečer otovorena je i cesta između Lozovca i Skradina koja je oko pet sati bila zatvorena za sav promet. Između 15 i 16 sati zbog gustog dima bio je prekinut promet i dionicom autoceste između čvorova Šibenik i Pirovac.

Kako je izvijestio Volimir Milošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik, požar je lokaliziran oko 18,20 sati. Međutim, zbog dosta izdimljavanja, na terenu je ostalo dežurati 75 vatrogasaca. Bez obzira što je gasiteljima pomogla kiša koja je počela padati iza 16 sati, ostaje činjenica da su zemaljske vatrogasne snage i piloti kanadera još jednom odradili golem posao. 

Naslovnica Šibenik