Dalmacija Šibenik

10. obljetnica kornatske tragedije

Vidno potresena predsjednica poručila s Kornata: Želim da se sazna istina. Neka se ponovno prekopaju svi papiri, neka cijeli postupak krene ispočetka!

10. obljetnica kornatske tragedije

Na otoku Velikom Kornatu u srijedu  je obilježena deseta godišnjica pogibije 12 vatrogasaca – oca i sina Ivice i Ante Crvelina, Tomislava Crvelina, Marka Stančića i Josipa Lučića iz Tisnoga, Hrvoje Strikomana, Gabrijela Skočića, Karla Ševerdija i Ante Juričev-Mikulina iz Vodica te Dina Klarića, Ivana Marinovića i Marinka Kneževića iz Šibenika.

Tuga i bol koji su prožimali roditelje, obitelji i bliske prijatelje  vatrogasaca na mjestu njihove pogibije u klancu podno Velog vrha, nisu bili ništa manji u odnosu od prije deset godina, kada se kobnog 30. kolovoza 2007. godine dogodila ova najveća tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva odnijevši mlade živote njihovih najmilijih.

Oni su suzama i u molitvi za svoje voljene zapalili svijeće i položili bukete cvijeća podno 12 velikih suhozidnih križeva na mjestima njihove pogibije.

Obilježavanju kornatske tragedije nazočila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, i prva je šefica naše države koja je posjetila mjesto stradavanja 12 vatrogasaca.

Nakon što je nazočila koncelebriranoj svetoj misi u  kapelici sv. Florijana podno klanca Velog vrha, a koju je predvodio šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić, predsjednica Grabar Kitarović zajedno sa potpredsjednikom Vlade Damirom Krstičevićem obišla je svih 12 suhozidnih križeva, odnosno mjesta pogibije  vatrogasaca u krugu od 600 metara.

- Deset godina je prošlo od najveće hrvatske vatrogasne tragedije, a kao da je bilo jučer. Dobro se sjećam svih pojedinosti tog stravičnog događanja kad su počele stizati informacije o njemu. Danas se došla pokloniti tim mladim hrabrim ljudima kao majka, žena i predsjednica.

Tek kad dođeš na ovo mjesto njihove pogibije, shvatiš koliko je bilo teško gasiti požar i braniti ovaj klanac. Suosjećam sa obiteljima, s njihovom tugom i boli za najmilijima. I danas smo skupa s njima odali pijetet tim mladim ljudima na dostojanstven način. I ja bih željela da istina izađe na vidjelo, neka se ponovno prekopaju svi papiri i dokumentacija, neka cijeli postupak krene ispočetka. Ovaj moj stav bit će i apel Vladi – kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitaravić, vidno potresena nakon što se poklonila stradalim vatrogascima na mjestima njihove pogibije.

Presjednica Kolinda Grabar Kitarović, potpredsjednik Vlade Damir Krstičević i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanader položil su zajednički vijenac podno suhozida u kapleici sv. Florijana. Vijence su položili i zapalili svijeće šibensko-kninski župan Goran Pauk, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, gradonačelnica Vodica Nelka Tomić, načelnici općina Tisno i Murter – Ivan Klarin i Toni Turćinov, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te izaslanstva Hrvatske i Županijske vatrogasne zajednice.

- Na ovom tužnom mjestu  u proteklih deset godina puno je bilo boli i mnogo je suza proliveno. Pogibija dvanaestorice naših hrabrih gasitelja na otoku Kornatu najveća je u tragedija u povijesti hrvatskog vatrogastva. Mimohodi sjećanja u Vodicama i Tisnom te današnja komemoracija na mjestu pogibije pokazale su da naše vatrogasne heroje nikad nećemo zaboraviti. Kao i obitelji stradalih, i ja osobno želim da se utvrdi prava istina svih okolnosti njihove pogibije– rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske.

Ivica Strikoman, otac poginulog mladog vodičkog vatrogasca Hrvoja (18) još jednom je ponovio kako sve obitelji i dalje samo žele pravu istinu o stravičnim događajima na Kornatu.

- Vjerujem da će istina kad-tad izaći na vidjelo. Poručio bih svima koji je i dalje skrivaju, da istina oslobađa, a svima njima kao vjernik opraštam, jer kršćanski je praštati. A prava istina će se doznati kad na optuženičku klupu sjedni i nekadašnji čelnici MUP-a, Ministarstva obrane i Hrvatske vatrogasne zajednice od prije devet godina, a svi dobro znamo koje su to osobe – poručio je Ivica Strikoman.

Naslovnica Šibenik