Dalmacija Šibenik

tužna godišnjica

Unatoč prijeporu zbog lampiona, počelo obilježavanje desete obljetnice tragedije koju Hrvatska nikad neće zaboraviti

tužna godišnjica

U nedjelju u Vodicama brojnim manifestacijama započinje obilježavanje tužne 10. godišnjice najveće tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva, u kojoj je 30. kolovoza 2007. godine na otoku Kornatu smrtno sradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnoga.

U sklopu vodičkog programa obilježavanja kornatske tragedije u nedjelju nešto prije 10 sati, na vodičku rivu stiglo je šezdesetak sudionika tradicionalnog 4. biciklističkog maratona koji je prije tri dana krenuo ispred zagrebačke Arene, piše Jutarnji list

U organizaciji Biciklističkog kluba Sutla i DVD-a Sesvetski Kraljevec, u spomen na poginule vatrogasce kroz tri dionice u protekla tri dana biciklisti su do vodičke rive odvozili 375 kilometara.

U 17 sati ulicama Vodica krenut će veliki Mimohod sjećanja, koji će uz obitelji i prijatelje stradalih vatrogasaca okupiti nekoliko stotina vatrogasaca iz cijele Hrvatske te susjednih zemalja.

S početkom u 19 sati na vodičkog rivi odigrat će tradicionalno Memorijalni malonogometni turnir pod sloganom 'Ovo nije kraj – posvećeno hrabrim ljudima. 

Na turniru će zaigrati Futsal Dinamo, Heroji 2007, Vrgorac i Crnica, a u revijalnom dijelu ogledat će se humane zvijezde predvođene Dinom Rađom, Darijom Šimićem, Mariom Stanićem, Goranom Vlaovićem i Stipom Pletkikosom.U 21 sat s vodičke rive, ali i u svim većim gradovima Hrvatske, u spomen na stradale vatrogasce trebalo je u zrak biti pušteno na tisuće lampiona, ali do toga ipak neće doći.

Spor oko lampiona

Uz obilježavanje 10. godišnjice kornatske tragedije, već nekoliko mjeseci trajala je humanitarna akcija 'Srce kornatsko' te je u sklopu te akcije u spomen na stradale vatrogasce trebalo biti pušteno u zrak više tisuća lampiona u Vodicama, Zadru i Rijeci, te balona u Zagrebu, Splitu i Novoj Gradiški. Međutim, tijekom nedjelje čelnici DVD-a Vodica odustali su od lampiona, a zbog pritisaka iz dijela vatrogasnih krugova kako su lampioni opasni za izazivanje požara.

- Iako smo imali uredno dozvole za puštanje lampiona iz relevatnih vatrogasnih institucija, MUP-a i Kontrole zračne plovidbe, ne želim izlagati daljnjem pritisku kolege i prijatelje vatrogasce koji su svo vrijeme bili uz nas i pružali nam bezuvjetnu podršku u akciji 'Srce Kornatsko' – kazao je Ante Sladoljev, predsjednik DVD-a Vodice.

Organizatiori humanitarne akcije 'Srce Kornatsko', a to su DVD Vodice i MNK 'Heroji 2007' oglasili su se i priopćenjem koje donosimo u cijelosti.

- Dužni smo reagirati na opstrukcije koje dolaze iz smjera pojedinih osoba, a kojima je primarni cilj diskreditirati čitav napor zajednice ljudi koji su iz svojih ljudskih, plemenitih i ponajprije iskrenih emocija detaljno razradile plan i provedbu velike humanitarne akcije "Srce Kornatsko". O motivima gore navedenih osoba govoriti ćemo poslije u tekstu. Svakako nećemo dopustiti da isti, širenjem neistinitih informacija i "činjenica" vrše vlastitu samopromociju u događaju koji su prepoznali kao idealnu podlogu za istu.

Najglasniji protivnik naše humanitarne akcije, cijenjeni gospodin Goran Franković primjerice nije se očitovao i nije vršio histeriju oko opasnosti koja prijeti puštanjem letećih lampiona u Dugoj Resi, a koja je pod nadležnošću vatrogasne zajednice kojoj je upravo on zapovjednik. 

Populističke i demagoške izjave gospodina Frankovića u kojoj relativizira čitavu našu humanitarnu akciju te poziva na humanost, svijest i donacije prema potrebitima u zajednici ispratiti ćemo komentarom: Gospodine Franković, hvala Vam na dosadašnjih doniranih 0,00 kn u sklopu ove humanitarne akcije, iako ste na sastanku s nama obećali da će te se aktivno uključiti i donacijom podržati akciju. Također, u posjedu smo fotografija na kojima neki od eminentnih vatrogasnih zapovjednika koji sada ističu opasnost lampiona i strogo im se protive, iste te lampione pale i s oduševljenjem puštaju u nebo. Iste su fotografije javno dostupne putem interneta, a i mi ćemo ih na zahtjev rado i objaviti. Spomenutim osobama nećemo više pridodavati pažnje, budući da su punjenjem medijskih stupaca vjerojatno i postigli ono što im je bio primarni cilj, a to je samo promocija čiji je rezultat stavljanje kornatske tragedije i cilja humanitarne akcije u drugi plan.

Krenimo s činjenicama; humanitarna akcija Srce kornatsko pomno je i detaljno razrađivana još od listopada prošle godine. U strategiju i provedbu iste od početka bili su uzeti u obzir svi društveni dionici i njihova sigurnost. Gospodin Franković laže kada kaže da smo mi inzistirali na lampionima i radili na svoju ruku. 

Niti jedan segment organizacije nije rađen na silu ni inzistiranjem budući da smo sve radili u dogovoru s vatrogasnim postrojbama. Tamo gdje su nam vatrogasci i postrojbe dali punu podršku i suglasnost, tamo smo to i organizirali, a tamo gdje su izrazili želju da bi puštali balone, tamo smo osigurali balone. 

Nadalje, gospodin Franković, LAŽE kada kaže da jedino imamo dozvolu od Kontrole zračne plovidbe. Stotine sati dijaloga s državnim institucijama,vatrogasnim društvima i zajednicama te tisuće prijeđenih kilometara njezinih volontera rezultirale su ishodovanjem suglasnosti vatrogasnih postrojbi o održavanju akcije, dozvole MUP-a Republike Hrvatske, dozvolu Hrvatske kontrole zračne plovidbe kao i dozvole Gradova u kojima će se akcija i održavati. Istih smo u posjedu.

Nadalje, nužno je spomenuti kako su se za vrijeme prijašnjih akcija s istom tematikom povodom iste obljetnice na području grada Vodica kumulativno pustile na desetke tisuća letećih lampiona, naravno, bez ikakvog incidenta. Ideja provođenja iste na nacionalnoj razini je krenula od toga da su nam se javljali vatrogasci diljem države koji nisu mogli biti u Vodicama, ali su htjeli odati počast puštanjem lampiona u isto vrijeme kao u Vodicama. Zanimljivo je i znakovito to da nam se Udruga na čelu s Gospodinom Frankovićem nije obratila na temu lampiona te da nam nije poslala ikakav dopis, a sada nam se obraćaju dan prije same akcije i to putem medija.

Ako su navedeni eminentni vatrogasni zapovjednici protiv lampiona, kako to da su brojne humanitarne akcije s tematikom letećih lampiona svih ovih godina dobivale suglasnost od strane vatrogasnih postrojbi?!Svjesnom i pomno upravljanom medijskom histerijom gospodin Franković postigao je ono što mu je i bio primarni cilj i motiv, a to je medijsko i političko eksponiranje u svrhu osobnog probitka na zapovjednoj hijerarhiji. Iako imamo pisanu suglasnost vatrogasnih postrojbi , odgodit ćemo do daljnjeg puštanje lampiona, jer ne želimo izlagati daljnjem pritisku kolege i prijatelje vatrogasce koji su čitavo vrijeme bili uz nas i pružali nam bezuvjetnu podršku.

Naša želja za pomoći najpotrebitijima koja gori na plamenu ljubavi prema našoj poginuloj braći, kolegama i prijateljima neće nikada biti dovedena u pitanje zbog pobuda pojedinaca koji istu nikada neće biti u stanju ni izvesti ni shvatiti. Pozivamo vas da i dalje podržavate našu humanitarnu akciju i donacijama se uključite u nju, te pomognete djeci oboljeloj od malignih bolest i odavanju počasti našim vatrogascima.

Tragedija koju Hrvatska nikad neće zaboraviti

Tog kobnog 30. kolovoza 2007. godinu u poslijepodnevnim satima na Velikom Kornatu, u klancu podno Velog brda, a iznad uvale Šipnate, od vatrene stihije stradalo je 12 vatrogasaca. Živote su izgubila četiri profesionalna vatrogasca JVP-a grada Šibenika, četiri pripadnika DVD-a Tisno i četiri člana DVD-a Vodice.

Na mjestu požarišta smrtno su stradali zapovjednik grupe Dino Klarić, Ivica Crvelin i njegov sin Ante, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić te maloljetni Marko Stančić. Od teških opeklina kože i unutarnjih organa kroz nekoliko dana u bolnicama u Zagrebu i Splitu umrli su Tomislav Crvelin, Marinko Knežević, Ivan Marinović, maloljetni Karlo Ševerdija i ročnik Josip Lučić koji je civilni vojni rok služio u tišnjanskome DVD-u.

Posljednja 12. žrtva kornatskog vatrenog ognja bio je 22-godišnji Ante Juričev-Mikulin, sin zapovjednika DVD-a Vodica Mirka, koji unatoč ogromnim naporima liječnika preminuo u splitskoj bolnici 16. rujna. Ovu stravičnu nesreću jedini je s teškim ozljedama preživio Frane Lučić iz DVD-a Tisno. Od tuge za izgubljenim mladim životima 16. rujna suicid je počinio prof. Gordan Alfirev, osnivač i dugogodišnji tajnik DVD-a Vodice.

Naslovnica Šibenik