Dalmacija Šibenik

najbolji gazda na svitu

Vlasnik konobe koji je stavio ključ u bravu i sa svim zaposlenicima otišao na Everton objasnio nam je 'okidač' svog nenadanog poteza

najbolji gazda na svitu

Puka bi da za odigravanje s Evertonom nisam na jedan dan zatvorio svoj lokal i sa svojim kuharima i konobarima otišao na Poljud navijati za Hajduka - kazao nam je Marijo Bura (32), vlasnik konobe Berekin u Jezerima na otoku Murteru. Inače je iz Rasline kod Šibenika i predsjednik je šibenskog Društva prijatelja Hajduka.

Vlasnik konobe zatvorio zbog Hajduka: kompletan personal otišao na utakmicu i na vratima ostavio ovu urnebesnu poruku

Drugačiju izjavu nismo ni očekivali od tog “gazde“ koji je prije dva dana na tabli ispred svog ugostiteljskog objekta, umjesto popisa specijaliteta kuće, na hrvatskoj i njemačkom jeziku napisao obavijest da je “cijeli personal konobe na utakmici Hajduka“. 

Vijest o Berekinu i njegovoj poruci da “nije u šoldima sve“, osvanula je na Facebook stranici “Hajdučki proizvodi“, a potom se brzinom munje proširila internetom i medijskim prostorom.

Bura je uz to o svom trošku svim svojim zaposlenicima kupio karte za Everton, ali i budućoj supruzi Rozi Jerčić, te njenim roditeljima Sandi i Ivi koji tako na poljudskoj ljepotici proslavili 30 godina braka. Ovo je njegova priča:

- Zadnjih šest turističkih sezona kao konobar sam radio za jednog ugostitelja bez ijednog slobodnog dana, po 10 do 12 sati u smjeni. Zbog toga je prije Evertona moja zadnja europska ljetna utakmica na kojoj sam bio bila ona protiv Anderlechta 2010. godine. Tako sam Liberec, Maccabi i sve ostale susrete mogao gledati jedino na televiziji na poslu. 

Upravo su odnosi mojih bivših poslodavaca prema radnicima i moja ljubav prema Hajduku bili okidači da si obećam da ću jednog dana kada budem imao svoj restoran i bude play off, na jedan dan zatvoriti lokal i sa svojim ljudima otići na Poljud.

Prije tri mjeseca otvorio je svoju konobu i zaposlio mladu ekipu. Kada je izvučeno da Hajduk igra s Evertonom, kaže da je znao da je to ono što je čekao.

- Odluka je pala momentalno, jer mi radimo jednu drugačiju priču, baš kao što Hajduk sa svojim potezima i pristupu navijačima radi drugačiju priču u Hrvatskom nogometu i društvu općenito. Šoldima se ne mogu platiti emocije koje u nama stvaraju “bijeli“ na svojim utakmicama, treninzima, akcijama i ostalim događanjima.

Njegovi radnici uz plaću imaju i proviziju od zarade.

- Kako bude meni, tako će biti i njima. Ne želimo biti dio ove truleži o kojoj svaki dan gledamo u vijestima, već dati mladim ljudima priliku da rade, zarade i da se ne osjećaju kao broj koji je u sezoni na Jadranu napravio 3500 salata i vratio se u Slavoniju, već da se svaki od njih osjeća kao čovjek i da se želi vratiti sljedećeg ljeta. Kada bi nameti države bili manji, ove momke bi držao na plaći i zimi kad se ne radi – ističe.Neki njegovi radnici su iz Koprivnice i Požege, no svi oni su žive za “bijele“, učlanjeni su u Hajduka i donatori su u akciji Za sva vremena... 

No, idemo redom. Glavni kuhar mu je Renato Šešić (21) iz splitske Radunice, koji je pet godina radio u Kölnu i tamo osnovao Društvo prijatelja Hajduka. U svibnju se zbog Burine životne filozofije i Hajduka vratio u Hrvatsku i počeo raditi u Jezerima.

- Nadam se da smo pokrenuli nešto što će prepoznati i drugi poslodavci i krenuti istim pute. Prvenstveno što se tiče odnosa prema radnicima. Mi želimo velikog Hajduka i živimo za to. To se vidi kad uđete u konobu, od zahvalnica za donacije nadalje - kaže Renato.

Jedan od njegovih pomoćnika u kuhinji je Hrvoje Perica (23) iz Stankovaca.

- S Burom radim šest godina i uvijek mi je bio neopisiv događaj vidjeti ga kako plače usred restorana kad Hajduk gubi. Gosti bi znali da tada moraju pričekati – priča Hrvoje.

Drugi pomoćni kuhar je Robert Djak (19) iz Požege koji je isto tako veliki navijač “bijelih“, a u četvrtak je prvi put bio na Poljudu.- Hajduk mi je ljubav od kada sam ga kao 16-godišnjak prvi put gledao u Osijeku. To me je totalno “načelo“ i umirao sam od želje da odem na Poljud, da “bile“ pratim na gostovanjima i da se zbog njega preselim u Dalmaciju. Sad zamislite kako je imati ljubav koju rijetko kada vidite. Ako se pitate, moja jedina veza s Dalmacijom bio je Hajduk. Onda mi je Bura dao priliku za posao i svjetliju budućnost, a sada i za utakmicu s Evertonom, što mi znači najviše na svijetu – kaže mladi Robert.

Konobar Štefan Bebek (26) dolazi iz Koprivnice i tvrdi da je nemoguće naći još jednog poslodavca koji usred sezone napraviti što i Bura. Kaže da za Hajduka navija od kad zna za sebe. Za njega navija i njegov otac Krešimir, dok je djed Stjepan dinamovac.

Jedini djelatnik Berekina koji u četvrtak nije bio na Poljudu je šanker Josip Zengić (20) koji je zbog obiteljskih obveza dobio “dopuštenje“ da ostane u Šibeniku.  ∙

Naslovnica Šibenik