Dalmacija Šibenik

'gašenje će trajati danima'

Požar na Biokovu se širi, vatra se ponovno rasplamsala i na Promini: kod Kistanja u zadnji tren obranjene kuće

'gašenje će trajati danima'

20:55 - Požar na Biokovu na teško pristupačnom terenu, južno od vrha Šibenika,  na visini od oko 1400 metara i dalje se širi, a gori borova šuma, nisko raslinje i trava te nakupine raznog granja, trave i borovih iglica u škrapama i planinskim udubinama, doznaje se u četvrtak navečer od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine koji vodi gašenje.

Požar je danas pokušalo obuzdati gotovo stotinu vatrogasaca koje je helikopter HRZ s opremom prevezao iz Makarske na Biokovu.  Air-tractor im je u "kruški" dopremao vodu, a predvečer su dva kanadera s nekoliko vodenih bombi dijelom obuzdali vatru na primorskom dijelu Biokova. Na požarištu je osim vatrogasaca do večeras bilo 10 pripadnika HGSS-a te dio radnika Parka prirode Biokovu i Hrvatskih šuma.

Glavina je rekao kako nije zadovoljan sa stanjem na požarištu dodajući da će gašenje zbog nepristupačnosti terena koji je od najbliže ceste udaljen gotovo tri sata hoda, potrajati nekoliko dana.

Vjetar na Biokovu često mijenja smjer i pomaže širenju vatre, te će uz pomoć zračnih snaga vatrogasci sutra i idućih dana pokušati obuzdati širenje vatre, a onda krenuti u sanaciju požarišta.

18:00 - Zapovjednik vatrogasne zajednice Šibensko–kninske županije Darko Dukić potvrdio je da je požar kod Vodica pod kontrolom, ali da se, dok su gasili vatru u Kistanjama, rasplamsao požar u Promini iako je tamo na terenu oko 180 vatrogasaca i vojnika.

Vatrogasne snage su ponovno preusmjerene na gašenje požara u Promini.

Mještanin Kistanja Mirko Popović kaže da su kuće obranjene u zadnji čas.

"Situacija je bila vrlo kritična, vatra je bila došla do praga. Ali efikasnost cijele ove službe je odigrala pravu ulogu", kazao je Popović za N1.

17:08 - Nova TV javlja da su kuće kojima je zaprijetio požar u selima Štrbci, Mjerkači, Popovići i Kojići obranjene i više im ne prijeti opasnost, iako je u jednom trenutku vatra došla na dva metra od njih.

Stanovništvo je ogorčeno i u šoku, srećom, situacija je trenutno ipak znatno bolja nego prije.

16:39 - Požar kod Kistanja u Šibensko-kninskoj županiji koji se u četvrtak ponovno razbuktao, poslijepodne gasi šest protupožarnih aviona - četiri kanadera CL-415 i dva Airtractora AT-802 iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO).

Letačke posade koordiniranim akcijama čine sve kako bi zaustavili širenje vatre i obranili naselja i kuće, priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

Požarište kod Vodica stavljeno je pod nadzor gasitelja.

Nastavlja se gašenje požara i na Biokovu, gdje je angažiran Airtractor AT-802, dok letačke posade helikopterima Mi-8 MTV prevoze zemaljske snage i vatrogasnu opremu do požarišta.

Trenutno je na terenu angažirano 48 pripadnika PP NOS Hrvatske kopnene vojske OS RH na području Benkovca i 48 pripadnika na području Drniša.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, 1. lipnja, zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju ukupno 267 požara (92 u Šibensko-kninskoj, 85 Splitsko-dalmatinskoj, 72 u Zadarskoj,12 u Dubrovačko-neretvanskoj, pet u Ličko-senjskoj i jedan u Istarskoj županiji).

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 2300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 67 700 tona vode te su prevezena 283 vatrogasca i pripadnika OS RH kao i 42 tone vatrogasne opreme i vode do požarišta, navode iz MORH-a.

14:56 - Novi požar nešto prije 13 sati planuo je nadomak Vodica, u predjelu Leć. Na požarištu je 36 vatrogasaca s 12 vozila, a cijele Vodice su bez struje, kao i mjesta Zaton, Tribunj, Murter i Pirovac, javlja Jutarnji list.

Požar se brzo širi jer nema pristupnih putova, a u pomoć im je upućeno pet protupožarnih aviona.

Na požarištu Biokovo požar gasi Airtractor AT-802, dok letačke posade helikopterima Mi-8 MTV prevoze zemaljske snage i vatrogasnu opremu do požarišta.

14:52 - Požar na području Kistanja došao je nadomak kuća, piše Dnevnik.hr.

Stanovništvo Kozjaka i Popovića već je u panici. Uklanjaju stoku na sigurno, a okućnice polijevaju vodom. Nad naseljima se nadvio gusti crni dim.

14:50 -  Na području Zadarske županije trenutačno je aktivan požar na području Dobropoljaca, u Općini Lišane Ostrovičke, požar je pod nadzorom gasitelja i nema opasnosti za ljude i objekte, priopćio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite i zamjenik zadarskog župana Šime Vicković.

 Vatrogasne ekipe koje nisu na požarištu su u pripravnosti.

13:47 - S požarišta srednjeg i sjevernog Velebita upućen je zahtjev za dva kanadera, dronom se izviđa teren iz zraka i traži i adekvatna lokacija za helikoptersko dopremanje spremnika s vodom, tzv. kruške, rekao je u četvrtak županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović, nakon što je ranije danas izvijestio detaljnije o aktivnostima vatrogasnih postrojba.
Prema Ostovićevim riječima požar jest pod nadzorom, ali nije lokaliziran, već se stalno širi i to treba zaustaviti, poglavito u dijelu Nacionalnog parka "Sjeverni Velebit".

Zbog promjene smjera vjetra nešto je bolje u predjelu Mirovo, gdje ima kuća, jer je tamo sada samo veliko zadimljenje, ali se vatra nije spustila prema kućama.

"Za sada nema opasnosti za kuće, ali će se tijekom dana tamo osim svježih vatrogasnih snaga, uputiti i šumari sa šumskim traktorom, da se spriječi nova opasnost", rekao je Ostović.

Požar na dijelu srednjeg i sjevernog Velebita aktivan je osam dana, a sada je vatrena fronta duga oko devet kilometara. Opožareno je gotovo 140 hektara, no aktivno je i požarište u blizini Tulovih greda, koje su dio Parka prirode Velebit.

Jučer je buknuo požar i na predjelu Krbave u općini Udbina, rekao je u četvrtak Hini županijski vatrogasni zapovjednik Hrvoje Ostović.

12:30 - Na požarištu Kistanje, u Šibensko-kninskoj županiji u četvrtak se vatra ponovno razbuktala, a gase ju četiri kanadera  protupožarnih snaga (PP NOS OS RH) iz 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), priopćeno je iz Ministarstva obrane RH.

10:25 - Požari na Promini te na području Đevrsaka i Kistanja još nisu lokalizirani ni ugašeni, ali su pod nadzorom i situacija je puno lakša nego prethodnih dana, doznaje se u Centru 112 Šibensko-kninske županije. 

"Aktivni su požari kod Kistanja i Đevrsaka, a još gori i na Promini. Ništa nije ugašeno, ali je situacija pod kontrolom", kažu u Centru 112.
 
Za vatrogasce, ova je noć ipak bila lakša od prethodne. Na Promini nema otvorene vatre i situacija je puno lakša nego prethodnih dana.
 
Darko Dukić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, ističe da je stanje na Promini mirno i nema otvorene vatre, a cijelu noć na tom su području bila organizirana dežurstva. 

Ugašen je požar koji je planuo jučer popodne na Miljevcima kod Bogatića, kao i oni kod Kadine Glavice i kod Knina. U Nuniću je požar također ugašen, a najkompliciranija je situacija kod sela Ležajići i Kistanja, gdje su vatrogasci ostali cijelu noć na terenu. 
 
Šibensko-kninski župan Goran Pauk u srijedu je podigao stupanj pripravnosti Civilne zaštite u županiji na viši stupanj.
 
"To znači da bi i građani trebali aktivnije sudjelovati u zaštiti od požara. Pri tome mislimo na organizaciju cisterni s vodom, upotrebu građevinskih strojeva, a organizirali bi i civilne ophodnje na ugroženim područjima u našoj županiji", kazao je župan Pauk.

Naslovnica Šibenik