Dalmacija Šibenik

lov na piromane

Policija otkrila kako su maloljetnici zapalili požar koji je gotovo progutao NP Krka, zbog sumnje u podmetanje vatre i u Zadru privedena jedna osoba

lov na piromane

Zbog izazivanja požara koji je u ponedjeljak popodne planuo u Radučiću između Kistanja i Knina, policija je kazneno prijavila dvojicu maloljetnika, jednoga za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, a drugoga zbog poticanja na počinjenje tog kaznenog djela, doznaje se u utorak u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je prvoosumnjičeni mladić jučer oko 14,15 sati u mjestu Radučić, Općina Ervenik, na poticaj drugoosumnjičenog upaljačem zapalio suhu travu na otvorenom prostoru neposredno uz željezničku prugu.

Potom se požar nekontrolirano proširio prema Nacionalnom parku Krka i tako ugrozio kulturno dobro i arheološko nalazište Burnum, ali i željezničku prugu i državnu cestu D-59 Kistanje-Knin, rekli su u policiji.

Osumnjičeni maloljetnici su nakon kriminalističkog istraživanja predani do nastavka kaznenog postupka pritvorskom nadzorniku, uz kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu za mladež gdje bi tijekom dana trebali biti ispitani.

Zbog svrhovitog poduzimanja mjera obiteljsko pravne zaštite, kažu u policiji, o svemu je obaviještena i nadležna služba za socijalnu skrb.

Još uvijek divlja vatra na Promini, lokalizirani požari kod Brela, na Hvaru i iznad Kaštela, zadarsko područje brane gasitelji iz cijele Hrvatske; Strahuje se od jačanja bure

Uhićeni mladići dio su skupine od sedam mlađih muških osoba koje je policija jučer dovela u Policijsku postaju Knin na ispitivanje o požaru, nakon prijave zaposlenika Nacionalnog parka Krka koji su uočili grupu momaka u blizini požara koji je upravio na tom području izbio.

Recepcionerka Nacionalnog parka vidjela ih je kod jednog nadvožnjaka kada je putovala kući nakon posla i o tome obavijestila kolege, a onda je nadzornik parka po njezinom opisu identificirao mladiće i prijavio ih policiji.

Tijekom ispitivanja policija nije utvrdila motiv koji je nagnao mladiće da izazovu požar.

Uhićena još jedna osoba

Neven Paškalin, načelnik Policijske uprave zadarske, potvrdio je da je tijekom ponedjeljka privedena još jedna osoba za koju se sumnja da je izazvala požar, prenosi Dnevnik.hr.

Paškalin nije davao više detalja, pa tako nije htio ni odgovoriti na pitanje novinara je li ta osoba od ranije poznata policiji po sličnim radnjama.

Prema njegovim riječima, policija uzroke požara počinje istraživati tek nakon što on službeno bude ugašen, no dodao je da su policajci stalno na terenu uz vatrogasce.

Naslovnica Šibenik