Dalmacija Šibenik

požari u dalmaciji

Zračne snage gase požare na Promini, Svilaji i Velebitu, zagrebački vatrogasci stižu upomoć Drnišu

 požari u dalmaciji

Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz zemuničke vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" tijekom subote angažirane su na gašenju požara na Promini, Svilaji i Velebitu.

Kako je najavljeno iz Minstarstva obrane, zračne snage će tijekom dana prerapoređivati tehniku sukladno stanju na terenu i  prioritetima gašenja, a najveća koncentracija snaga je angažirana na požarištu Promina.

Na vatrenoj fronti u Promini u gašenju požara sudjeluju dva Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802, dok su na Svilaji požar gasila dva Canadaira 415. Također, danas su iza 12 sati na požarište kod Jablanca na Sjevernom Velebitu upućena dva Canadaira CL-415.Tijekom jučerašnjeg dana zračne snage su na požarištima Promina-Razvođe i  Svilaja izbacile više od 130 vodenih bombi i ostvarile oko 30 sati naleta na požarištima.

Temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika RH Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba i Vatrogasna zajednica Grada Zagreba uputit će u petak poslijepodne 22 vatrogasca sa šest vozila u Drniš, izvijestio je Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Budući da su najavljeni nepovoljni meteorološki uvjeti na području Drniša i okolice gdje je u ovom trenutku stanje na požarištu ozbiljno, tom izvanrednom dislokacijom nastoji se pomoći lokalnim vatrogascima pred najavljenu buru kao i izbjeći eventualno širenje požara.

Odlazak zagrebačkih vatrogasnih snaga predviđen je za 18 sati.

Naslovnica Šibenik