Dalmacija Šibenik

izgorjelo 650 hektara

POGLEDAJTE VIDEO Stanovnici Zatona i Rasline mogu odahnuti; Vatrogasni zapovjednik: Na tom području svaki dan gori, sumnjamo da su požari podmetnuti

izgorjelo 650 hektara

13:26 - I dalje je aktivan požar između Zatona i Rasline u vodičkom zaleđu, ali stanovnici mogu odahnuti. Gori na nepristupačnom terenu, a 150 vatrogasaca i vojnika kontrolira vatrenu crtu, izjavio je za HRT zapovjednik JVP-a Šibenik Volimir Milošević. 

Zračne snage koje su im jutros pomagale, 3 kanadera i 2 Air tractora - povukle su se. Vatrena stihija progutala je više od 650 hektara borove šume, niskog raslinja, vinograda i maslinika.

Županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić kazao je kako je vatra daleko od kuća. Potvrdio kako su vatrogasci šibensko-kninske županije ove godine gasili 1034 požara što je tri puta više nego lani u isto vrijeme. 

"Nažalost, požari u zaleđu Vodica su svakodnevna pojava i samo na njihovo gašenje potrošeno 450 do 500 milijuna kuna - bez popratne štete na poljima, objektima i dalekovodima. Opravdane su sumnje da su svi ti požari namjerno izazvani. I ovaj požar je počeo u blizini benkovačke ceste, a drugi požar na istoj lokaciji, kilometar zapadnije", kazao je Dukić.  

 

8:35 - Gašenje požara koji je jučer buknuo u zaleđu Vodica otežava istočnjak koji je počeo puhati tijekom noći, kazao je Darko Dukić, glavni vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije, piše Dnevnik.hr.

Vatra stigla u Raslinu i Zaton, kuće obranjene uz pomoć vojske! 'Ovo je jedan od najgorih požara ovoga ljeta! Situacija je vrlo ozbiljna, tijekom noći očekuje se bura...'

Požar se okrenuo u smjeru mjesta Zaton.

- Vatra je došla na stotinjak metara od kuća, ali za sada se taj dio žarišta drži pod kontrolom i nema opasnosti - navodi zapovjednik.

Čim je svanulo u pomoć gasiteljima stigle su i zračne snage - tri kanadera i dva air tractora. Tijekom noći vatrogascima su u obuzdavanju požara pomagali vojnici, koji su popodne stigli na požarište.

Naslovnica Šibenik