Dalmacija Šibenik

gori na šibenskom području

Vatra stigla u Raslinu i Zaton, kuće obranjene uz pomoć vojske! 'Ovo je jedan od najgorih požara ovoga ljeta! Situacija je vrlo ozbiljna, tijekom noći očekuje se bura...'

gori na šibenskom području

22:05 - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević došao je u srijedu na požarište u Šibensko-kninskoj županiji te tijekom večeri, zajedno sa Županijskim vatrogasnim zapovjednikom Šibensko-kninske županije Darkom Dukićem, obilazi požarišta Raslina-Zaton, priopćeno je iz tog ministarstva.

Riječ je o trenutno najkritičnijem požarištu na kojem je požar zaprijetio i kućama te je sukladno odluci ministra Krstičevića, a temeljem zahtjeva Vatrogasnog zapovjednika Dukića na teren upućeno i 72 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske.

Na požaru je tijekom dana bilo angažirano i tri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

21:20 - Požar još uvijek nije pod kontrolom, ali vatra - za sada - ne ugrožava naselja Raslina i Zaton, informacija je koju smo prije nekoliko minuta dobili od zapovjednika JVP Šibenik Volimira Miloševića.

- Kuće su obranjene i nikomu se ništa nije dogodilo. Kanaderi i air traktori odletjeli su za Zemunik oko 20.15 sati jer više zbog mraka ne mogu djelovati. Ako bude bilo potrebe opet ćemo ih pozvati rano ujutro, već oko šest sati, da natapaju rubne dijelove opožarenog područja i sve gdje još bude bilo vatre.

S obzirom na to da se tijekom noći očekuje bura, na terenu ostaje 80 vatrogasaca a u pomoć nam uskoro stiže i 80 vojnika. Rasporedit ćemo snage i oni na terenu ostaju cijelu noć, rekao nam je Milošević.

U gašenju požara koji je zahvatio površinu veću od 200 hektara sudjelovali su danas vatrogasaci iz JVP-a i DVD-a s područja cijele naše županije.

19:30 - Situacija je vrlo ozbiljna. Od samog izbijanja požar se brzo širio po maslinicima, borovoj šumi. U ovom trenutku na terenu je 80 vatrogasaca, dva kanadera i tri air traktora koji rade cijelo vrijeme. Kako je vjetar konstantno mijenjao smjer, vatru naprosto nisu mogli ukrotiti i u jednom trenutku smo imali nekoliko krakova, pet ili šest, takozvanih čela požara.

Vatra je tako došla u Raslinu i Zaton, ali smo uspjeli obraniti prve kuće i svi su živi i zdravi, rekao je s lica mjesta u Dnevniku HRT-a u 19.05 županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić te dodao da je oko 18.30 sati zatražena i pomoć hrvatske vojske, a da će vatrogasci pomoć iz zraka imati do mraka.

- Zračne i zemaljske vatrogasne snage i dalje se bore s vatrom koja im zadaje sve više problema, na terenu je 83 vatrogasaca, a situacija je tim gora jer se vatra razdvojila, kazao je u srijedu navečer zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik Volimir Milošević.

"Sada imamo dva vatrena fronta, jedan ide prema Raslini, a drugi prema Zatonu tako da sad branimo oba naselja, a kakav ćemo uspjeh imati - vidjet ćemo", rekao je Hini Milošević, koji je procijenio kako se radi o jednom od najgorih ovoljetnih požara. 

Dodao je i da je vatrena linija jako razvučena te da su zračne snage i vatrogasci koncentrirani na obranu objekata.
Do sada je, ističe,  opožareno više od 200 hektara, a za sada nema potrebe za evakuacijom građana, iako su upozoreni da se ponašaju savjesno i uklone iz dvorišta i oko kuća zapaljive stvari.

 

18.24 - Informacije koje dobivamo s terena od zapovjednika JVP Šibenik Volimira Miloševića nisu još uvijek dobre, javlja sibenski.hr.

- Požar se širi  i prešao je prometnicu Zaton - Raslina te se kreće u pravcu Rasline.  Tu pokušavamo napraviti obranu, vatra se ozbiljno približila  i sada branimo naselja.  Na ovom putu vatre bilo je dosta objekata, vikendica i poljskih kućica koje su obranjene, a maslinici i borova šuma su izgorjeli, rekao nam je MIlošević.

- Požarom je obuhvaćeno više od 200 hektara površine , na terenu 75 vatrogasaca, dva air traktora i jedan kanadar. U međuvremenu je došlo do novog požara - na predjelu Sapinog Doca, pa si i vatrogasne snage morale biti  preraspoređene, dodao je Milošević.


17:58 - Veliki požar koji je planuo danas u 12,48 minuta na benkovačkoj cesti kod brda Mrdakovica blizu Vodica i Zatona, proširio se prema Raslini i gasi ga 71 vatrogasac uz pomoć zračnih snaga, a novi požar buknuo je nešto iza 16,40 sati poviše Sapina Doca u blizini Rogoznice i njega gase 17 vatrogasaca.

"Požar kod Zatona se širi i još nije po kontrolom, a s terena nam javljaju da ide prema Zatonu. Trenutno ga gasi 71 vatrogasac uz pomoć jednog kanadera i tri air traktora", kažu u  Županijskom centru 112.

Na požarisštu blizu Rogoznice trenutno je na terenu 17 vatrogasaca, a u pomoć su došle kolege iz Splitsko-dalmatinske županije, DVD Marina i DVD Seget, kažu u Županijskom centru 112.

16:33 - Imamo veliki požar između Benkovačke ceste i Rasline. Borimo se s vatrom koja je krenula prema Raslini i za sada mogu reći samo to da je na terenu 70 vatrogasaca,  a u gašenju nam pomažu jedan kanader i tri air traktora. 

Od vatre smo uspjeli spasiti stoku s jednog poljorivrednog gospodarstva, a poljorivredne površine i maslinici su u plamenu, rekao je za Šibenski list zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević.

15:17 - Veliki požar koji je planuo danas u 12,48 minuta na benkovačkoj cesti kod brda Mrdakovica blizu Vodica i Zatona gasi čak 57 vatrogasaca, a u pomoć su poslane i zračne snage, javlja ŠibenikIN.

Snagama na terenu pomažu dva kanadera i dva airtractora, a opožarena površina još uvijek nije poznata.

Kako su kazali u Centru 112, gori trava, nisko raslinje i borova šuma.

Gust crni dim uzbunio je Vodičane, a vidi se i iz Šibenika te s otoka, međutim u Centru 112 kažu da nema opasnosti za građane.

Naslovnica Šibenik