Dalmacija Šibenik

odzvonilo 'golaćima'

Dalmacija kao utočište 'ćudoređa': još jedan grad zabranjuje oskudnu odjeću na ulicama, žele da turisti 'poštuju našu tradiciju'

odzvonilo 'golaćima'

Usvojenim dopunama Odluke o komunalnom redu na sjednici Gradskog vijeća Vodica, odzvonilo je 'golaćima' u užoj gradskoj jezgri Vodica.

Preciznije kazano, ovom novom uredbom nije dopušteno kretanje po vodičkim ulicama i trgovima osobama bez odjeće, bez dijela odjeće, odnosno obnaženog gornjeg ili donjeg dijela tijela ili u kupaćem kostimu. Uredba se odnosi na Obalu Vladimira Nazora, ulicu Mirka Zore, trg dr. Franje Tuđmana, Trg kneza Branimira, Obalu Juričev Ive Cote, ulicu Artina i sve ostale manje vodičke kale u staroj jezgri, piše Jutarnji list.

Nakon Dubrovnika, Hvara, Splita i Makarske, Vodice su još jedno turističko središte koje se odlučilo na zabranu šetnji turistima i turistkinjama  u 'oskudnim krpicama' i bikinijima. Sukladno tome, na više lokacija u gradu bit će postavljene table upozorenja o pravilima odijevanja u staroj vodičkoj gradskoj jezgri.

Table 'čudoređa' su, inače, u izradi i bit će postavljene u roku od sedam dana na osam lokacija diljem užeg gradskog područja, kada će i odluka stupiti na snagu objavom u Službenom glasniku grada Vodica. Na tablama će biti prekrižena gola osoba te natpis na engleskom i hrvatskom jeziku - 'Poštujte našu tradiciju'.

- Ovu odluku smo donijeli nakon mnogobrojnih apela i pritužbi građana Vodica te  dijela turističke populacije na neprimjereno ponašanje, odnosno neukusno odijevanje velikog broja gostiju za šetnji u starom dijelu Vodica tijekom dana, ali i u večernjim satima. Zna se koja su to mjesta gdje djevojke i žene mogu biti u  bikinijima, a muškarci u kupaćim gaćicama. To su plaže, a nikako da oskudno odjeveni šetaju po glavnim trgovima i ulicama u kojima su smješteni sakralni objekti, kulturne ustanove i gradske institucije, te ulaze u njih - kazao je Marin Mikšić, predsjednik Gradskog vijeća grada Vodica.

Primjenu odluke nadzirat će komunalni redari. Oni će prilaziti 'razgolićenim' turistima i usmeno ih upozoravati da nisu odjeveni u skladu sa komunalnim redom.

- Za nepoštivanje odluke, za sada nisu predviđene kaznene odredbe i nema novčanih kazni za prekršitelje. Želimo naše goste u prvom redu educirati kako se treba odijevati u staroj gradskoj jezgri. Želimo izvršiti svojevrsni kulturni pritisak na nepristojno ponašanje. Ovo je zapravo pilot-program i ovisno u učincima njegove primjene, ovu odluku o komunalnom redu ćemo nadopunjavati - veli Marko Lugović, pročelnik Upravno odjela za komunalno gospodarstvo grada Vodica, piše Jutarnji list.

Naslovnica Šibenik