Dalmacija Šibenik

vatrena stihija

Nadljudskim naporima vatrogasaca i pilota obranjene kuće i Nacionalni park Krka

vatrena stihija

SRIJEDA UJUTRO

Požar kod Kistanja i dalje se širi, pa je na teren upućen kanader iz Zemunika, javlja HRT. 

U utorak poslijepodne požar su gasila četiri kanadera i tri air tractora, ali su se zbog mraka morali povući. Vatrogasci očekuju da će tijekom jutra požar staviti pod nadzor.

Zahvaćeno je 500 ha trave, makije i niskog raslinja. Na terenu je i dalje 70 vatrogasaca.

20:50

- Stanje je bolje nego smo mislil da će biti u ovo doba. Uspjeli smo zaustaviti širenje požara, da ne ide u kanjon Krke, i da taj dio Nacionalnog parka ne bude ugrožen, te smo uspjeli uz pomoć zrakoplovnih snaga – kanadera i air tractira – obraniti kuće u obližnjim naseljima – kazao je za Šibenski.hr nešto prije 21 sat Darko Dukić, šibenski vatrogasni zapovjednik o velikom požaru koji je oko 14 satio buknuo između Kistanja i Đevrsaka. Raširio se velikom brzinom, gutajući suhu travu i makiju, a osobito gustu smreku koja je gorjela poput napalma, potpomognuta vjetrom.

Unatoč naporima gasitelja – 70 ak vatrogasaca, među kojima i profesionalci iz Šibenika iz Zadra s više od 20 vozila – te protupožarnim zrakoplovima kojih je u nekim trenucima čak sedam djeleovalo vodenium bombama iznad požarišta vatra je u konačnici, prema Dukićevoj procjeni, opožarila oko 500-injak hektara prostora. Srećom, bez žrtava i izgiorjelih kuća.

- U jednom smo se trenutku čak prepali da vatru nećemo moći obuzdati, pa smo angažitrali ljudstvo spremajući se braniti Milejvački plato. Na serću, pao je i vjetar, a preko noći padnu i temoperature pa se nadamo da ćemo tijekom večeri i noći, do jutra ovaj požar u potpunosti staviti pod kontrolu - kazao je Dukić.

NOVIJE

Požar kod Kistanja i dalje se širi potpomognut vjetrom pa su na požarište upućene dodatne protupožarne snage tako da je na terenu 65 vatrogasaca s 23 vozila, a pomažu i tri kanadera te tri air traktora, izvijestili su u utorak predvečer iz Županijskog centra 112.

Gašenje požara otežava vjetar, a točnu informaciju o opožarenoj površini u Centru 112 još nemaju, ali i dodaju kako je opožarena površina puno veća od 70 hektara.

Ranije objavljeno

Požar kod Kistanja, koji je buknuo oko 14 sati i zahvatio više od 60 hektara trave i niskog raslinja, širi se prema Nacionalnom parku Krka, doznaje iz Županijskog centra 112.

"Dojavu smo dobili u 14,25 sati, a požar trenutno gasi 37 vatrogasaca s 13 vozila, tri Airtractora i dva Canadaira. Zadnja procjena je da je do sada izgorilo više od 60 hektara trave i niskog raslinja, a vatrogasci ulažu napore da se ne proširi na Nacionalni park Krka", rečeno je u Županijskom centru 112.

Prema priopćenju Ministarstva obrane, zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u utorak popodne sa četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802 sudjeluju u gašenju požara kod Kistanja, ulažu napore kako bi zaustavili širenje vatre prema Nacionalnom parku “Krka” te požar stavili pod nadzor gasitelja.

Naslovnica Šibenik