Dalmacija Šibenik

STIPIN UDAR

Petrina: Dosta je vaše tiranije i laprdanja!

STIPIN UDAR

Gotovo posve nezanimljivi, "tehnički" dnevni red Županijske skupštine šibensko-kninske od svega šest točaka, najavljivao je jednu od najkraćih sjednica, a pretvorio se u četvrtak u jednu od najskandaloznijih.

Pale su teške riječi, posve neprimjerene za Vijećnicu, a barem sat i pol razmjenjivala se žestoka "rafalna paljba" između nezavisnog Stipe Petrine i predsjednika Skupštine Nediljka Dujića.

Počelo je kad je zastupnik Ivan Dobra u ime mještana otoka Žirje izrazio protivljenje produljenju ugovora o lovozakupu za sljedećih 10 godina na otoku, kako je iz županijske uprave predloženo. Dobra je upozorio da na otok dolaze stranci, da pucaju u neposrednoj blizini kuća, ruše suhozide, bezmalo okupiraju otok i toga je Žirjanima dosta.

Nediljko Dujić, i sam strastveni lovac i čelnik Županijskog lovačkog saveza, obećao je da će respektirati raspoloženje lokalne zajednice, nakon konzultacija i s ostalim mještanima otoka, ali istodobno apelirao da se odluka za svih 28 koncesioniranih lovišta prihvati zbog zakonskog roka koji istječe 31. prosinca.

- Kad Povjerenstvo razmotri sve prigovore i zahtjeve koje smo dobili, pa i vaš, koji je vrlo osjetljiv jer iz njega proizlaze obveze za županiju, aneksom ćemo regulirati izmjene na kojima inzistira lokalna zajednica. Imajte u vidu da se radi o dvije tisuće lovaca organiziranih u 21 lovačko društvo u županiji, i moramo rješavati zahtjev po zahtjev s ciljem da donesemo najkvalitetnija rješenja s kojima će biti svi zadovoljni - pledirao je Dujić, napominjući da za anekse imaju rok do 1. travnja.

Vijećnica Iris Ukić Kotarac, s NL SP, predložila je da se o toj odluci ne raspravlja jer Skupština nije upoznata s prigovorima lokalnih zajednica, nije dobila očitovanje građana i bit će problem raskinuti ugovore ako se odluka sada donese i lovozakup produži za još deset godina. No, takvu opasnost Dujić je otklonio opaskom kako se samo Žirje zalaže za ukidanje lovozakupa, a ostali se zahtjevi odnose na granice lovišta.

- Ako ne produžimo zakup, moramo do 1. travnja donijeti plan upravljanja lovištem ili ćemo platiti kaznu, a za to nema novca u proračunu - upozorio je Dujić, a Skupština s 20 glasova "za", sedam protiv i pet suzdržanih lovozakup produžila za svih 28 lovišta.

Sve je to isprovociralo Petrinu.

- Predsjednik kaže ljudi smo, a niste, nego ste laprdala. Svakog tko normalno razmišlja vi i župan redovito izvrijeđate na skupštini, rigate demagogiju kako se zalažete za red i zakon, molim vas suzdržite se od demagogije - pozvao je u svim stilu vodstvo županije Petrina ogorčen zbog činjenice da mu do danas ni župan Pauk ni ravnatelj Županijskog zavoda za prostorno planiranje Damir Lučev nisu odgovorili na pitanje je li pet-šest čestica na poluotoku Raduča dio naselja Raduča i općine Primošten.

- A za to vam je, veli, trebalo deset minuta. Ali vi sve nas ignorirate... Dosta nam je vaše demagogije, tiranije, jednostavno nam je do.......Vi ste lažovi, prevaranti, nesposobni... - nastavljao je Petrina, ulazeći u duel i s Lučevom.

- Nekoliko čestica na poluotoku Raduča i u ranijem Prostornom planu općine štitilo se od gradnje i bilo je označeno kao zelena površina. Jasno je da su dio naselja, ali nisu građevinsko područje. Zašto to uopće pitate kad vam je jasno. Ja nisam varalica! - podviknuo je Lučev. No, Petrina ga je odmah na to optužio: - Vi ste mene osobno ucjenjivali da u plan neće ući što mi tražimo ako ne uđe ono što vi želite.

Polemika se nastavila prozivanjem županijske vlasti da sprečava investicije u županiji, pri čemu je Petrina otvoreno ciljao na gradnju hotela na šibenskoj rivi

- Zašto vijećnici ŽS-a nisu dobili tekst koncesije za benzinsku crpku na obali? Zašto se koncesija daje na 20 godina? I zato, gospodine Dujiću, kad ja govorim, šutite! - vikao je Petrina. D.Blažević

Dujić: Benzinska je višak

Objašnjavajući kontroverzije oko benzinske crpke na šibenskoj rivi, Dujić je, uz ostalo, rekao: - Osobno mislim da je ta pumpa na rivi višak, a ima i alternativa s druge strane obale, i ja se zalažem da se donese odluka koja je u interesu grada Šibenika i investitora jer oni plaćaju porez, od njih živimo. Za 14 dana održat će se nova sjednica Gradskog vijeća, vjerujem da će donijeti najbolju odluku i mi ćemo je pozdraviti.

Naslovnica Šibenik