Dalmacija Šibenik

ptica slomljenog krila

Vatrogasci spasili galeba s krova, dali mu piti i jesti, a u veterinarskom centru nisu mu htjeli pomoći

ptica slomljenog krila
Mislim da ćemo ga za desetak dana vratiti u prirodu. U pravilu, ne primamo galebove, ali ovaj put smo napravili iznimku jer smo imali mjesta - rekao nam je Emilio Menđušić iz Sokolarskog centra u Dubravi.

Dobro je poznato da vatrogasci imaju širok opseg poslova. Osim "core" biznisa - borbe s požarima - nerijetko su primjerice u akcijama spašavanja kućnih ljubimaca. Tako često čujemo da su vatrogasci spasili mačku ili papigu.

A jeste li ikada čuli da su vatrogasci spasili galeba? Vjerojatno niste - sve do prekjučer kada su u jednoj nesvakidašnjoj zadaći to učinili pripadnici zlarinskog Dobrovoljnog vatrogasnog društva:

- Istina, evo u tridesetak godina bavljenja vatrogastvom, što profesionalno, što dobrovoljno, to mi je bilo prvi put. Ali, ne vidim ništa senzacionalno u toj priči. Na kraju, bila je to intervencija kao i svaka druga. A što smo mogli učiniti?
Pa nećemo valjda gledati životinju kako krepaje?

Mi na svaki poziv izlazimo na teren i idemo vidjeti možemo li pomoći. U ovom slučaju mogli smo pomoći - kazao nam je Dario Gregov, zapovjednik zlarinskog DVD-a.

Prvi zlarinski "pumpijer" ispričao nam je kako je tekla akcija spašavanja galeba koji je visio zarobljen na dimnjaku jedne obiteljske kuće:

- Zvala nas je jedna gospođa da se galeb "zadio" za dimnjak. Pitaj boga kako se to dogodilo i koliko je ptica bila zarobljena. Samo znam da je galeb, na vrlo čudan način, zapeo nogom između dvije kupe. U akciji su sudjelovala tri vatrogasca. Ljestvama smo se s balkona kuće popeli na krov i s dimnjaka oslobodili galeba.

- Tek tada smo vidjeli da je ptici ozlijeđeno i krilo te da ne može poletjeti - govori Gregov i dodaje kako njega nešto drugo puno više "češe" u ovoj priči:

- Da nije bilo ljudi iz Sokolarskog centra u Dubravi, koji su spremno reagirali i rekli da im dovedemo pticu, ona bi sigurno uginula. Ne mogu vjerovati da nitko drugi na našem području nije osposobljen pomoći pticama u ovakvim situacijama.

Zvali smo i veterinarski centar u Šibeniku, no kada smo im objasnili o čemu se radi, linija je misteriozno prekinuta. Pokušavao sam zvati još nekoliko puta, ali nitko se nije javljao. Na koncu, mi smo s vlasnicom kuće dali galebu jesti i piti, a hvala i kolegama iz Šibenika koji su pticu prevezli u Dubravu. Mogu se samo nadati da je galeb živ - kazuje nam Gregov.

Emilio Menđušić iz Sokolarskog centra u Dubravi, koji je spasio mnoge ptice grabljivice, poručio je da će i zlarinski galeb biti dobro:

- Mislim da ćemo ga za desetak dana vratiti u prirodu. U pravilu, ne primamo galebove, ali ovaj put smo napravili iznimku, jer smo imali mjesta - rekao je Menđušić.

Naslovnica Šibenik