Dalmacija Šibenik

ŠOK MEĐU LOGORAŠIMA

'Ravnateljica je morala znati za mučenja branitelja u bolnici'

ŠOK MEĐU LOGORAŠIMA
Udarali su me, pljucali, derali se 'ustašo'... Ne kažem ja da je ta doktorica bila među njima, ali smatram da njezino imenovanje nema smisla nakon svega što su branitelji tamo proživjeli - kaže Zvonko Maloča.

Ne stišavaju se reakcije na imenovanje dr. Anke Vujnović vršiteljicom dužnosti ravnatelja Opće i veteranske bolnice "Hrvatski ponos" u Kninu. Na takvu je odluku bolničkog Upravnog vijeća prvo reagirala Udruga "Žene u Domovinskom ratu – Zadar", koja se žestoko protivi spomenutom izboru budući da je, kako kažu, riječ o osobi koja je "tijekom rata skrbila za pripadnike agresorske vojske", odnosno ostala je raditi u kninskoj bolnici. Svoje ogorčenje i nevjericu izrazili su nam jučer i pripadnici Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, od kojih su dvojica, nakon ranjavanja i zarobljavanja, privremeno bila stacionirana upravo u kninskoj bolnici...

Sestre su bile najžešće

– Ne mogu reći da sam tamo liječen i zbrinut jer sam, prije svega, bio psihički i fizički zlostavljan, mahom od strane medicinskih sestara, a manje od liječnika. U svakom slučaju, u kninskoj sam bolnici završio 1993. godine, nakon što sam ranjen u akciji "Maslenica". Prebili su me odmah na ulazu, a tek su me onda išli operirati. Iz narkoze su me budile medicinske sestre udarajući me šakama u lice i ramena, puštajući na razglas četničke pjesme... Puštali su i vojnike da se iživljavaju na meni, padao sam u nesvijest od udaraca, a sam sebi sam previjao rane... Liječnice Anke Vujnović se iz tog razdoblja ne sjećam, možda je ona bila najkorektnija prema hrvatskim braniteljima, ali tu je torturu morala vidjeti i zato smatram da joj nije mjesto na čelu veteranske bolnice – kaže Stipe Balić, bivši logoraš iz Solina.

Svoju kalvariju na istome mjestu je prošao i Zvonko Maloča koji kaže kako mu je lakše bilo izdržati 69 dana u logoru nego jedan dan u kninskoj bolnici...

– Sjećam se kako je osoblje tamo nosilo trake oko ruke s natpisom "Milicija Krajine", a jedna je medicinska sestra za pojasom imala i pištolj... Udarali su me, pljucali, derali se "ustašo"... Ne kažem ja da je ta doktorica bila među njima, ali smatram da njezino imenovanje nema smisla nakon svega što su branitelji tamo proživjeli. Ne znam zašto nisu mogli ostaviti staru ravnateljicu ili birati između liječnika koji su bili u Domovinskom ratu a rade tamo. Ogorčen sam stvarno, trebao sam ići u Knin na preventivni pregled, ali sad sigurno neću – kaže Maloča.

Preventivni liječnički pregledi koje u veteranskoj bolnici "Hrvatski ponos" redovito obavljaju branitelji jedan su od razloga zbog kojih je na imenovanje dr. Anke Vujnović reagirao i Ivan Turudić, predsjednik županijske podružnice Hrvatskog društva logoraša.

Razmislite još jednom

– I prije su me branitelji molili da upozorim bolničko vodstvo da imaju razumijevanja, da ne dopuste bliski susret između liječničkog osoblja koje je radilo tamo za vrijeme SAO Krajine a radi i danas. S obzirom da su logoraši, zbog svega što su prošli, tempirane bombe, ne znam kako bismo reagirali na to... Sad sam u situaciji da moram razmišljati o nastavku provođenja tih preventivnih pregleda. Hoće li branitelje možda morati čuvati policajci? – pita Turudić.

U ljudima je, dodaje on, jučer definitivno "proključalo", zvalo ga je 30 branitelja koji su bili u logorima od Kijeva do Niša i koji ne mogu vjerovati da je donesena takva odluka.

– Ne želim griješiti dušu jer ne mogu tvrditi da je ta liječnica u bilo kojem smislu inkriminirana, ali morate shvatiti branitelje kojima je ovo samo stavljanje soli na još uvijek svježe rane... Razumjeli bismo još da se spomenuto imenovanje dogodilo za vrijeme bivše vlasti, ali da ova nema nimalo takta kad su ovakve stvari u pitanju, zbilja ne mogu vjerovati. U svakom slučaju, pozivam Ministarstvo branitelja i Ministarstvo zdravlja da utječu na promjenu ovakve odluke Upravnog vijeća kninske bolnice – govori Turudić.

Liječnica bez komentara

Liječnica Anka Vujnović, inače neurologinja, bila je dosad na funkciji voditeljice Odjela za produženo liječenje i palijativnu skrb Opće i veteranske bolnice u Kninu. Zvali smo je da nam prokomentira reakcije koje je izazvalo njezino imenovanje, no liječnica nas je zamolila za razumijevanje ističući kako će se suzdržati od komentara jer je, među ostalim, zauzeta poslom u neurološkoj ambulanti.

Na spomenutoj je poziciji, inače, Anka Vujnović naslijedila dosadašnju sanacijsku upraviteljicu Antonelu Karačić.

 

 

Naslovnica Šibenik