Dalmacija Šibenik

ČA ĆE NAN PUSTI KATAR

Šibenčanin Damir Barišić vodi nova Krila Oluje

ČA ĆE NAN PUSTI KATAR
Na javni natječaj Ministarstva obrane RH za prijem novih kadeta-pilota, tri puta je više prijava kandidata u odnosu na zadnjih nekoliko godina. Kandidati za kadete-vojne pilote moraju se prijaviti Na javni natječaj Ministarstva obrane RH, upisati prvu godinu preddiplomskog sveučilišnog studija Aeronautika na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu, a rok za podnošenje prijava na natječaj MORH-a istekao je u ponedjeljak 11. svibnja. Prijave su dostavljane u Središnjicu za upravljanje osobljem i u Područne odsjeke za poslove obrane u mjestima prebivališta kandidata.

- Prema broju do sada prijavljenih kandidata za vojne pilote bilježi se porast zanimanja mladih za poziv hrvatskog vojnog pilota. Do 8. svibnja, pristiglo je 168 prijava, što je u odnosu na zadnjih nekoliko godina, trostruko povećanje interesa za zanimanje vojnog pilota. Prema trenutno dostupnim informacijama, iz Dalmacije su prijavu podnijela 43 kandidata – odgovorili su nam na naše upite iz službe za informiranja MORH-a.

Kako što je navedeno u natječaju, u akademskoj godini 2015./2016. bit će primljeno do 10 kandidata/kandidatkinja, upisanih na prvu godinu sveučilišnog preddiplomskog studija Aeronautika na Fakultetu prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Kandidati koji zadovolje kriterije psiholoških testiranja i liječničkih pregleda bit će pozvani na selekcijsko letenje u 93. zrakoplovnu bazu HRZ i PZO-a u vojarnu Zemunik, gdje će se utvrditi njihova letačka sposobnost kroz obuku na avionu ZLIN-242 L, a među nastavnicima letenja nalaze se i piloti iz akrobatske grupe “Krila Oluje“, kažu u MORH-u.

Čini se da su upravo događaji oko akro-grupe “Krila Oluje“ popularizirali zvanje vojnih pilota i poslužili kao dodatna neočekivana reklama javnog natječaja.

Bojnik Damir Barišić
Emirov potez

Nakon što je šest pilota akrobatske grupacije “Krila Oluje“, koji su inače instruktori na vojnim avionima PC-9, zatražili sporazumni prekid radnog odnosa zbog ponude iz inozemstva koju nisu mogli odbiti, MORH je pretrpio ozbiljan udarac, jer se radilo o perjanicama hrvatskog ratnog zrakoplovstva poznatoj širom svijeta u čiju je obuku i usavršavanje uložen veliki napor i značajna sredstva.

Ključan razlog takvom dramatičnom potezu bila je ponuda katarskog emira, 35-godišnjeg šeika Tamim Bin Hamad Al-Thanija koji je našim pilotima ponudio aranžman u Kataru, u osobnoj akrobatskoj grupi, a pilotima je, prema nekim informacijama, ponuđena plaća od najmanje 40 tisuća kuna mjesečno i sve prateće materijalne beneficije u toj bogatoj arapskoj zemlji. Piloti su otišli, istovremeno je nestala i čitava jedna generacija pilota MiG-ova koji su se ionako rušili zbog starosti pa je svaki let bio vrlo riskantan... I kada se činilo da je naše ratno zrakoplovstvo na koljenima, preokret se dogodio upravo na javnom natječaju za kadete-pilote, koji je, čini se, odazivom iznenadio i sam MORH.

A i akrogrupa “Krila Oluje“ nakon odlaska ključnih članova, počela se poput feniksa ponovno izdizati iznad piste.
- Možemo vas izvijestiti da su početkom travnja ove godine u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga RH u vojarni Zemunik dvojica pilota, satnik Ivan Anđić i natporučnik Darko Belančić uspješno položili ispitni let i time postali novi članovi akrobatske grupe “Krila Oluje“. Obojica pilota prethodno su prošla obuku za demo pilote te kompletni ciklus letenja u akrogrupi po Programu obuke vojnih pilota akrobatske grupe “Krila Oluje“.

Više ih cijene vani

Uz dvojicu novoosposobljenih članova grupe, obuku su započela i druga dvojica pilota, natporučnik Goran Grgić i poručnik Denis Živaljić. Predvođena bojnikom Šibenčaninom Damirom Barišićem, koji je bio član grupe 2004.-2012. godine sa 84 nastupa, a od toga 49 u ulozi vođe akro-grupe, obnovljena “Krila Oluje” će u novu sezonu krenuti s pet članova, dok će se u postupnom osposobljavanju tijekom ove godine priključiti i šesti član, satnik Zvonimir Mravunac čime će se grupa kompletirati u punom sastavu od šest pilota - ističu u MORH-u.
Iako su “Krila Oluje“ godinama bila među najboljim akrobatskim grupama na svijetu, izgleda da su više poštovanja uživali u inozemstvu nego kod kuće gdje je javnost shvatila njihovu vrijednost tek kad su otišli za boljom ponudom. Snimljen je, doduše, i videofilm o “Krilima Oluje“, nastupali su i na turističkim manifestacijama, ali uvjeti rada, materijalna primanja i poštovanje očigledno su bolji izvan Hrvatske nego kod kuće. Sada se mora opet krenuti ispočetka.

mišel kalajžić


Uspješni prvi nastupi

Nedavno je Akrobatska grupa “Krila Oluje”, koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, imala i prve uspješne nastupe. Nisu to, doduše, još akrobacije koje je izvodila stara postava “Krila“, ali nova akro grupa sve više napreduje. Pozornost svjetske javnosti dobili su u uvodnom programu međunarodne utrke “Wings For Life World Run“ koja je startala iz Zadra. Bio je to drugi službeni nastup Krila Oluje u novoj postavi i formaciji od pet aviona Pilatus PC-9M, pod vodstvom vođe grupe bojnika Damira Barišića.

Novu postavu akro grupe činili su vođa grupe bojnik Damir Barišić, satnik Ivan Anđić i natporučnik Goran Grgić, kao prvi lijevi i desni pratitelji, natporučnik Darko Belančić, kao repni pratitelj i poručnik Denis Živaljić u ulozi vanjskog lijevog pratitelja. Pozdravnim preletom iznad startnog područja piloti “Krila Oluje” pozdravili su sudionike te međunarodne humanitarne utrke.


Naslovnica Šibenik