Dalmacija Šibenik

Vedran Dragičević zbog stanja u TLM-u najavio prosvjed u Zagrebu

Ukoliko se kroz idući tjedan ne nađe rješenje za normalan rad i poslovanje TLM-a, ne isplati plaća radnicima Tvornice prešanih proizvoda (TPP) i akontacija plaće zaposlenicima Tvornice valjanih proizvoda (TVP), Sindikat metalaca Hrvatske će organizirati prosvjed radnika TLM-a ispred zgrade Ministarstva gospodarstva u Zagrebu. Najavio je to Vedran Dragičević, predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske – Industrijskog sindikata na konferenciji za novinare u Šibeniku.

Hrvatska država nije vlasnik TLM-a ali se, obrazložio je, ne može amnestirati odgovornosti od posljedica loših privatizacijskih ugovora koji su TLM-ove radnike doveli na prosjački štap, prisilili da pod prijetnjom otkaza i gubitka prava zajamčenih kolektivnim ugovorom rade bez plaća.

- Proizvodnja u TPP-u još nije pokrenuta, a radnicima nisu isplaćene tri plaće. U TVP-u se trenutno radi sa 15 posto kapaciteta, stvaraju se gubitci i ponavlja se isti scenarij kao u presaonici. Uprava različitim spinovima odaslanim usmenom predajom uvjetuje isplatu plaća ukidanjem prava radnika koja su zajamčena kolektivnim ugovorom.

Najavljuje novu sistematizaciju radnih mjesta u kojoj neće biti mjesta za sve već samo dio radnika koji bi, potpuno obespravljeni, radili za minimalac. Za kolektivni ugovor iz čijih odredbi imamo pravo na plaću, božićnicu, uskrsnicu i otpremninu od 3,5 tisuće kuna po godini radnog staža godinama smo se borili.

- Radije ćemo otići u stečaj nego ćemo dozvoliti da nam se dogodi da se predstečajna nagodba i program restrukturiranja TLM-a provodi kroz kažnjavanje radnika i tjeranje na biro bez otpremnina i plaća koje im se duguju - naglasio je Dragičević podsjetivši da se u Ministarstvu gospodarstva vode razgovori sa potencijalnim investitorima koji su voljni kupiti TLM i pokrenuti proizvodnju.

Vlasniku Marku Pejčinovskom, pak, poručio je da proda tvornicu zainteresiranom kupcu koji će podmiriti dug prema radnicima i osigurati opstanak TLM-a. Zaključio je, također, kako će sindikalisti zatražiti žuran sastanak sa predstavnicima DORH-a kako bi ishodili zabranu raspolaganja imovinom TLM-a da se, u slučaju stečaja, ne bi dogodilo da se radnici nemaju od čega naplatiti. Podastrijet će im i dokumentaciju o zalaganju imovine, zaduženjima tvornice i drugim sumnjivim radnjama i zatražiti njihovo mišljenje i naputke.

Ivan Svraka, glavni sindikalni povjerenik TLM TPP, pak, optužio je predsjednika Uprave holdinga TLM-a Branimira Lepura za uništenje presaonice u roku od svega tri mjeseca. Napomenuo je kako je presaonica Holdingu dala pozajmicu od 20 milijuna kuna, a onda ostala i bez posla i radničkih plaća.

Konferenciji su, inače, prisustvovali i Joško Franić, regionalni povjerenik SMH-IS za Dalmaciju, Svetislav Džale, županijski sindikalni povjerenik SSSH te Dalibor Živković, glavni sindikalni povjerenik TLM TVP.

Marina Jurković
Foto: Arhiv CROPIX
Naslovnica Šibenik