Dalmacija Šibenik

žalosno stanje

Alfirev (SDP-HNS): Turistički minus je 6 posto - Vodice su na koljenima!

žalosno stanje

FOTO: CROPIX

 - Vodice su danas grad bez razvoja, bez promišljanja nove turističke politike, grad koji je zapao u žalosno stanje zbog grijeha nečinjenja vladajućih struktura unatoč činjenici da smo imali iznimno lošu sezonu u kojoj je i broj noćenja i broj dolazaka gostiju manji za 6 posto- poručila je vodička gradska vijećnica SDP-HNS-a, Marija Alfirev, s konferencije za novinare u Šibeniku.

Odlučila je uputiti javni apel gradskoj vlasti da preuzme odgovornost za upravljanje gradom i stvaranje novih persektiva drugačijim promišljanjem turizma i novim brendiranjem grada kako bi se osvojila nova tržišta.

 - Godinama se govorilo kako su Vodice najrazvijenije u Šibensko-kninskoj županiji, vodeće turističko mjesto s iznimnim perspektivama, ali tome nije tako već nekoliko zadnjih godina. I ako se ovakav trend nastavi,a vlast ništa ne poduzme,u Vodicama će biti velikih potresa- prognozira Alfirev, jer, kako ističe, Vodice su već na koljenima, nikakvih značajnijih infrastrukturnih projekata gotovo i nema, ništa se ne događa s poslovnom ni novom turističkom zonom, a konzekventno tome ne otvaraju se ni nova radna mjesta. Vodice, kazala je vijećnica SDP-a, nisu bile kadre ni kanalizaciju izgraditi, nego se čeka kredit Svjetske banke, a sve što se gradi samo su novi apartmani...

- Turizam je bio jedini vodički resurs na koji se grad oslanjao i na kojemu je rastao, ali dočim su pokazatelji postali negativni i rezultati porazni, Vodice su zapale u velike probleme i stanje potpune depresije, smatra SDP-ova vijećnica, napominjući kako je to posljedica sustavnog, višegodišnjeg zanemarivanja promišljanja turističke politike.

- Nasuprot vodičkoj turističkoj stagnaciji na kojoj se razvija atmosfera besperspektivnosti i propadanja, drugi gradovi i općine u Šibensko-kninskoj županiji, primjetit će Alfirev, ostvaruju vidljive pomake u turističkoj ponudi što rezultira rastom broja dolazaka i noćenja.

- Oni promišljaju turizam, prilagođavaju se novim potrebama i zahtjevima posjetitelja, prate trendove, ulažu u turističko brendiranje, za razliku od Vodica.

- Posebno nas brine, ističe vijećnica, što se gradska vlast i dalje ponaša samodovoljno i samodopadno, a to je vrlo opasno. Imati loše rezultate,a ništa ne poduzimati, nego skretati marginalnim temama pozornost javnosti s bitnih gradskih problema, nedopustivo je i neodgovorno – smatra Alfirev.

Vodička oporba je svjesna, dodaje, da nema dovoljno glasova da bi rušila gradski proračun, ali može i treba ukazivati na sve ono što u gradu nije dobro jer vodstvo grada samohvalom prikriva probleme i bježi od njih.

- U situaciji kada 40 posto djece ostane neupisano u vrtiće, za gradonačelnicu Branku Juričev Martinčev glavna tema je spomenik i hoće li na njemu biti imena žrtava komunizma ili neće. Može li to biti glavna politika grada? Apeliramo na gradonačelnicu da napokon nešto učini, da prestanemo živjeti na staroj slavi, i da se Vodice turistički i gospodarski pokrenu- poručila je čelnica vodičkog SDP-a Marija Alfirev.

D. Blažević
Naslovnica Šibenik