Dalmacija Šibenik

Spuštene zastave, Galatea najljepši brod Adriatic Boat Showa

Galatea, 35-metarski jedrenjak proglašen je najljepšim brodom Adriatic Boat Showom u Šibeniku. Riječ je o jedinom te veličine jedrenjaku koji je nastao u hrvatskom brodogradilištu i koji plovi pod hrvatskom zastavom.

- Galeteu je u pulskom brodogradilištu Heliyacht izgradio njemački bogataš Hans Stangl prije deset godina. Kako nigdje u svijetu nije uspio naći što želi, u Puli je otvorio vlastito brodogradilište u kojeg je doveo nabolje hrvatske brodograditelje iz svih krajeva svijeta.Tako je nastao ovaj jedrenjak kojeg je u međuvremenu preuzeo njegov sin i sada je u čarteru u njegovoj tvrtki Heliacharter iz Pule. Tjedni najam broda je 39 tisuća, a dnevni 7800 eura. Može primiti šest putnika koje opslužuje pet članova posade. Inače, Hans Stangl je u međuvremenu svoje brodogradilište prodao Rusima koji danas u njemu, pod imenom Avangard, grade skupocjene jahte - kazao nam je kapetan Galatea Robert Radola.

Najuređeniji štand ABS-a je Barke Bono, Brune Bonačića iz Zagreba koji zastupa tvrtku Alaska koja je, inače, na sajmu u Šibeniku imala hrvatsku premijeru broda Alaske od 53 stope.

Ovom prigodnom svečanošću u nedjelju su spuštene zastave prvog po redu Adriatic Boat Showu, gdje je na oko 160 tisuća četvornih metara bilo je izloženo 140 novih i rabljenih plovila, sudjelovao je 150 izlagača, koji su predstavili više od 1.000 nautičkih brandova.

Izlagači su osim i Hrvatske došli iz Slovenije, Italije, Švicarske, Njemačke, Austrije i Poljske. Sajam je posjetilo više od 20 tisuća posjetitelja, što je za Šibenik svojevrstan rekord.

Posebnost ovog šibenskog sajma je iznimno veliki broj pratećih događanja (čak 62) tijekom svih pet dana od konferencijskog, zabavnog i sportskog programa do gastronomskih delicija koje su spravljali najbolji restorani ovog kraja.

Marijan DŽAMBO/EPEHA
Ante BARANIĆ/CROPIX

Naslovnica Šibenik