Dalmacija Šibenik

krenuli radovi

INavis će postati institut za aluminij

krenuli radovi

Radovi bi trebali biti gotovi za šest mjeseci / Nikolina Vuković - Stipaničev/CROPIX

U šibenskom iNavisu u srijedu su i službeno otvoreni radovi na rekonstrukciji i unutarnjem uređenju istočnog krila tog centra. Riječ je o projektu uređenja i opremanja budućeg inovativnog centra za aluminij, a vrijednost radova iznosi nešto više od 3,6 milijuna kuna.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 1,27 milijuna eura. Centar je s milijun eura sufinanciran iz IPA pretpristupnog fonda Europske unije, dok ostatak novca ulažu Javna ustanova Razvojna agencija i Šibensko-kninska županija, te Grad Šibenik i Sveučilište u Splitu.

Provedba projekta trajat će godinu dana, točnije do prosinca 2015. godine. Radovi bi trebali biti gotovi za šest mjeseci.

– Svakom političaru uvijek je drago prisustvovati ovakvim događanjima. Riječ je o projektu koji se krasno uklapa u šibensko-europsku priču. Pogotovo ako se zna da Europska unija daje prednost upravo ovakvim projektima. Cilj izgradnje inovativnog centra je jačanje gospodarske aktivnosti primjenom istraživanja, s naglaskom na aluminij. Očekujemo da će ovaj projekt Šibensko-kninsku županiju pozicionirati kao regionalnog industrijskog lidera na području inovacija u sektoru lakih metala. Naravno, razvojno-inovacijski centar donijet će i nova radna mjesta mladim ljudima. Županija će maksimalno pridonijeti da sve realiziramo na najbolji mogući način – kazao je u povodu otvorenja radova u iNavis centru šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Izvođač radova na uređenju istočnog krila iNavis centra je splitska tvrtka "Prolux", a projektant je zagrebački "Dalekovod". Projektom je predviđeno uređenje i opremanje 800 četvornih metara prostora.

Od toga su 132 kvadrata namijenjena laboratoriju za ispitivanje aluminijskih proizvoda, 38 za prototipnu radionicu, 44 za konstrukcijski biro, a 27 metara četvornih za izložbeni prostor. U sklopu centra uredit će se, među ostalim, edukacijska dvorana te uredski prostori.

Bitne komponente ovog projekta, među inim, jesu izgradnja institucionalnih kapaciteta, uspostavljanje mreže za podršku malim i srednjim poduzećima te inovatorima u razvoju finalnih proizvoda, komercijalizacija inovacija i promocija usluga Razvojno-inovacijskog centra, kao i mogućnosti za prihvat ulaganja.

Želja ulagača je razvijanje i jačanje suradnje između institucija za poticanje poduzetništva, kao i znanstvenih, istraživačkih te visokoškolskih institucija, koje bi umrežavale fizičke, ljudske i tehnološke resurse.

– Radovi na uređenju centra neće biti previše zahtjevni. Ne bih imao ništa protiv da izvođač radova dolazi iz naše županije, ali kako ovaj projekt probija njezine okvire, to i nije toliko bitno. Naša je vizija da jednog dana ovaj centar postane institut za aluminij – poentirao je Drago Matić, ravnatelj Javne ustanove Razvojna agencija.

Podsjetimo, iNavis centar otvoren je prije dvije godine u suradnji Grada Šibenika i norveškog Ministarstva vanjskih poslova. U taj pomorsko-inovacijski centar uloženo je 30 milijuna kuna.

PETAR MIKULIČIN

Naslovnica Šibenik