Dalmacija Šibenik

ROK DO PETKA

Radnici TLM-a na ulici: Ovo je borba za 950 radnih mjesta

ROK DO PETKA
Ukoliko se do petka ne isplate plaće zaposlenicima Tvornice prešanih proizvoda i ne osiguraju uvjeti za normalnu proizvodnju u svim tvrtkama TLM-a, Industrijski sindikat Sindikata metalaca Hrvatske pozvat će u ponedjeljak radnike na štrajk. Najavio je to Vedran Dragičević, predsjednik tog Sindikata na konferenciji za novinare.

U ime brojnih zaposlenika koji su se okupili pred starim tvorničkim ulazom, Dragičević je izrazio nezadovoljstvo stanjem u TLM-u u kojem, kako je naglasio, poslovodstvo radnicima nije osiguralo elementarne uvjete za normalnu proizvodnju te tako dovelo u pitanje radna mjesta 950 radnika i egzistenciju njihovih obitelji. Opseg proizvodnje, uztvrdio je sindikalni čelnik, ne jamči isplatu plaća, a Uprava i vlasnik TLM-a traže rješenje u kreditnom zaduženju umjesto u financijski podobnom strateškom partneru koji će popraviti likvidnost tvrtke.

- Ne dozvoljavamo i ne prihvaćamo bilo kakvu varijantu stečaja i likvidaciju TLM-a. O predstečajnom postupku i to kratkotrajnom možemo razgovarati jedino ako nam se dade čvrsto jamstvo dugoročnog opstanka ove firme uključujući očuvanje radnih mjesta. Inzistiramo na poštivanju kolektivnog ugovora i normalizaciji proizvodnog procesa. U TLM-u je proizvodnja spala ispod 50 posto mogućnosti, a zbog izostanka osnovnih sredstava za rad, sirovina i repormaterijala ispaštaju radnici preko čijih se leđa slama restrukturiranje, naglasio je Dragičević.

Unatoč prošlotjednim obećanjima Branimira Lepura, predsjednika Uprave TLM-a, situacija se u TLM-ovoj prešaonici nije promjenila nabolje. Prema riječima Ivana Svrake, glavnog sindikalnog povjerenika SMH za TLM-TPP, sirovina "stiže na kapaljku, u tamiću od nekoliko tona".

- Da bi se mogli normalno raditi i proizvesti nekih 6,5 do sedam tisuća tona proizvoda godišnje treba nam se osigurati sirovina. Ovdje se ne radi o internom problemu radnika i poslovodstva jedne firme. Pozivamo državne institucije da revidiraju poslovanje TLM-a od 2007. godine, s posebnim naglaskom na analizu ugovora kojim su se vlasnici TLM-a obvezali investirati 107 milijuna eura u tvornicu.

Taj ugovor ističe 7. prosinca, a država bi trebala odgovoriti jesu li se ispoštivale ugovorne odredbe, te ukoliko nisu, poduzeti raspoložive mjere i aktivo se uključiti u rješavanje problema TLM-a. I ne samo država, već i Šibensko-kninska županija, kazao je Svraka.

Dodao je, također kako se u javnosti barata s podatkom po kojemu je za mjesečne plaće prešaonice potreban bruto iznos od milijun i 370 tisuća kuna.

- Ukoliko tu svotu podijelimo na 140 radnika, dođe se do brojke od 9 800 kuna bruto. Radnici koji su direktno u proizvodnji taj iznos nemaju. Oni jedva dobiju pet tisuća kuna u brutu. Što je s razlikom? Čija je to plaća, upitao je sindikalist.

Piše Marina Jurković
FOTO: CROPIX
Naslovnica Šibenik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last