Dalmacija Šibenik

vrtoglave brojke

Naftni magnati izgradit će hotel s pet zvjezdica i vile za elitne turiste

vrtoglave brojke

Ivan Klarin, SDP načelnik općine Tisno

Konačno je završena tišnjanska saga oko prodaje zemljišta u turističkoj zoni “Prisliga Jazina”, radi izgradnje hotela i vila visoke kategorije. Naime, Općinsko vijeće Tisnog u ponedjeljak navečer, sa sedam glasova “za” i tri suzdržana, odlučilo je prodati ruskom investitoru 60.000 metara četvornih zemljišta u spomenutoj zoni po cijeni od 65 eura za metar četvorni, ili ukupno za oko 30 milijuna kuna. Nadalje, Općinsko vijeće ovlastilo je načelnika Općine Ivana Klarina da u roku od 15 dana potpiše ugovor s budućim investitorom. S druge strane, ruski investitor obvezao se u roku od 15 dana uplatiti 15 milijuna kuna, ili polovicu iznosa ukupne vrijednosti kupljenog zemljišta. Ostatak od 15 milijuna kuna će plaćati u kvartalnim ratama u iduće dvije godine.

Inače, na javni natječaj za prodaju općinskog zemljišta javila se samo jedna tvrtka - “Aqua Relaxio” d.o.o. registrirana u Tisnom. Riječ je o firmi kćeri ruske tvrtke “Perla Nero”, registrirane u Hrvatskoj, čiji se osnivači iz “majčice” Rusije bave naftom, plinom i hotelijerstvom. Da Rusi misle ozbiljno dade se naslutiti i iz bankovnih jamstava u visini od 105 milijuna eura koje su dostavili Općini Tisno, a ugovorom se obvezuje da će turistički kompleks izgraditi u roku od pet godina.

Načelnik Ivan Klarin: Ovo je povijesna odluka za Tisno

Nakon svega, logično da su zadovoljni vladajući u Općini Tisno koji su “gurali” ovaj projekt. Evo, što o njemu kaže načelnik Ivan Klarin, ujedno i saborski zastupnik SDP-a:

- Ovo je povijesna odluka za Tisno, ali i cijeli otok Murter. Radi se o jednom od najpripremljenijih projekata na šibenskom području, pa i šire. Na njemu je Općina Tisno radila pet godina. Rekao bih da smo ovim potezom osigurali budućnost mnogih generacija u Tisnom. Kada investitor izgradi sve kapacitete koje je zamislio, ostvarit ćemo naš glavni cilj, a to je da naša djeca, kada završe školovanje, ne moraju odlaziti s otoka, već da ovjde imaju osiguran posao - euforičan je Klarin.

Stoga smo ga pitali odakle toliko razloga za optimizam:
- Svoj optimizam gradim na činjenici što je tvrtka koja se javila na netječja ozbiljna kompanija koja ima oko 6000 zaposlenih diljem svijeta. Nadalje, ispunili u sve uvjete koje smo naveli u natječaju i dostavili bankovne garancije. Zašto sam kazao da osiguravamo budućnost mnogim generacijama? Zato što Rusi u natječajnoj dokumentaciji navode kako će stalno zaposliti 350 radnika. Zato je ovaj projekt ogroman korak naprijed, ne samo za Tisno, nego za cijeli zapadni dio Šibensko-kninske županije - govori tišnjanski načelnik.

On otkriva što to Rusi planiraju graditi u Tisnom:
- Ponudili su gradnju ukupno 750 postelja u objektima kategoriziranima s pet zvjezdica. Od tog broja kreveta, 600 će ih biti u hotelu, a još 150 u vilama. Uz to, planiraju i uređenje detoksikacijskog medicinskog centra, ili svojevrsnog “relax” kompleska - izjavio nam je Klarin.

Za razliku od Klarina i vladajućih u Tisnom, koji su “braću Ruse” dočekali raširenih ruku, nešto su skeptičniji u oprbenom lokalnom HDZ-u.

Obratov: Skeptični smo

Podsjetimo, oni su čak bili organzirali i potpisivanje peticije kojom se tražilo odustajanje od prodaje općinskog zemljišta u Jazini za gradnju turističkih kapaciteta. I skupili su čak 553 potpisa, ili gotovo polovicu onih koji su na popisu birača. Pred “voljom naroda” htio je popustiti i načelnik Klarin te raspisati referendum na kojemu bi cjelokupan tišnjanski puk odlučio želi li ruske hotele u svom dvorištu. Ali, za tu opciju nije htjelo ni čuti Općinsko vijeće, nego je naložilo Klarinu da provede postupak natječaja do kraja. Konačno, priča je epilog dobila u ponedjeljak navečer. Kada se u tišnjanskom parlamentu glasovalo o prodaji općinskog zemljišta Rusima - HDZ je bio suzdržan. Zašto, objašnjava Jelena Obratov, tišnjanska vijećnica i predsjednica općinskog HDZ-a:

- Kad pogledamo ono što stoji u ponudi - ona izgleda impresivno! Međutim, skeptični smo, iz više razloga. Prvo, u početku je investitor spominjao između 50 i 70 zaposlenih u turističkom kompleksu koji namjerava graditi. U najnovijoj verziji taj broj je skočio na 367 stalno zaposlenih i još 40-ak sezonaca. Drugo, skeptični smo jer već postoje loša iskustva s ovim investitorom oko ograđivanja pomorskog dobra. Upozoravamo da se budući kapaciteti, koje ruski investitor planira graditi, nalaze uz praktički jedinu plažu u Tisnom. Stoga nam tek ostaje vidjeti kako će općinske vlasti osigurati da se zajedno kupaju gosti turističkog kompleksa, Tišnjani, ali i njihovi gosti. Bez obzira na sve što sam do sada kazala, držimo fige da ovaj projekt uspije. Međutim, inzistirat ćemo na tome da se ugovorom zaštite prava Tišnjana te da novac od prodaje zemljišta bude usmjeren isključivo na kapitalne investicije u općini - kazala nam je Jelena Obratov.

krešimir gulin

Naslovnica Šibenik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last