Dalmacija Šibenik

tjedni portret

Vidović ne može od smija

 tjedni portret

Franko Vidović

Neven Baus novi je direktor šibenskog TEF-a. Odlučio je tako Nadzorni odbor tvrtke nakon što je prethodno istu odluku donio i Gradski odbor HDZ-a, koji je “amenovao” izbor bivšeg pročelnika županijskog Upravnog odjela za pomorstvo i ravnatelja NP-a Kornati u prošlome mandatu, inače diplomiranog pravnika i – “last but not least” – dugogodišnjeg člana HDZ-a.

Da nije ovog zadnjeg, sve ovo naprijed navedeno bilo bi mu izlišno. Mogao bi komotno biti i bivši ministar pomorstva, prometa i veza, ne bi prošao. Kao što nije prošao ni Mario Kovač, koji je isto tako pravnik, i kolega iz HSLS-ovskih dana sadašnjeg HDZ-ova gradonačelnika dr. Željka Burića.

Gradski odbor HDZ-a nije mu zaboravio to što je na listi Loze bio kandidat za zamjenika gradonačelnika. I sad da ga oni – nakon što su dobili vlast ne samo bez njega, nego i unatoč njemu – zaposle u TEF-u, pokraj vlastitih, nezaposlenih i kvalificiranih članova? Nema šanse...

Tako to kod nas ide. Tko pobijedi na izborima, nosi sve, ostali mogu lajati na mjesec. Od 1. kolovoza u fotelju prvog čovjeka tvrtke koja ne radi dvadeset godina i jedino što je u tom razdoblju proizvodila bili su dugovi i stranački direktori, sjest će Neven Baus, a dosadašnji direktor Veselko Gulin – kojeg je u prosincu prošle godine na to mjesto, kao privremeno rješenje, postavio HDZ umjesto SDP-ova Krešimira Šakića – otići će s 31. srpnja u mirovinu, za koju je stekao već sve uvjete.

Baus će u svome mandatu imati malo drukčiji posao nego dosadašnji direktori koji su sanirali prostor TEF-a od šljake i (opasnog) otpada. On će, nakon što je postignut dogovor s najvećim vjerovnikom, Inom, o skidanju hipoteka, morati isti posao obaviti s državom te pripremiti natječaje za potencijalne ulagače i srediti prostornoplansku dokumentaciju zajedno s Gradom, koja bi, što je bolje moguće, odredila preciznu namjenu toga vrijednog zemljišta od 300 tisuća četvornih metara.

Već desetljećima se za to zemljište očekuje da bude nova šibenska stambeno-poslovna i turistička zona – novi “grad pokraj grada” na zapadu, Kuline, i Zablaća na istoku, u koji, izvjesno je, ulažu evo Švicarci i turska Dogus grupa.

A da bi ismijao HDZ i Nevena Bausa, kao čitatelj svoj komentar ispod teksta na Šibenik In.-u javlja se Franko Vidović, saborski zastupnik i predsjednik GO SDP-a.

I piše: “A njegovo (Bausovo, op.a.) iskustvo u vođenju tog tipa investicija je nemjerljivo. Čovjek to radi cijeli život... Ne mogu od smija...’

Piše to čovjek u čijem je dogradonačelničkom mandatu na čelo TEF-a doveden SDP-ovac kojem je glavna poslovna referencija bila da je kao mali poduzetnik vodio vlastitu – turističku agenciju. I u četiri godine nije zajedno sa saborskim zastupnicima Vidovićem i Baranovićem – a njihove su stranke vodile državu i Vladu – uspio u onome za što je HDZ-u trebalo manje od godinu dana – skinuti hipoteku Ine s prostora TEF-a.

zdravko pilić
foto: arhiv cropix

Naslovnica Šibenik