Dalmacija Šibenik

projekt pri kraju

Drniš: šetnica "Od mlinice do mlinice"

projekt pri kraju

Uređuje se šetnica na Čikoli

Privodi se kraju uređenje šetnice koja se od Čikolskoga mosta spušta prema vodenici u kanjonu Čikole. Projekt nazvan “Od mlinice do mlinice” vrijedan je 53 tisuće kuna, od čega je 20 tisuća kuna izdvojila Šibensko-kninska županija, a 33 tisuće kuna Grad Drniš.

– Radove obavlja drniška tvrtka “Punat građevinski obrt”. Šetnica je za sada uređena u dužini od 250 metara, a podrazumijeva uređenje puta, postavljanje rukohvata, te uređenje stubišta kojim će se građani moći od mosta spustiti na šetnicu – kazala nam je Zdenka Jerković, stručna suradnica za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Grada Drniša.

– Ovaj projekt naslanja se na projekt “Razvoj turizma na rubnim područjima Nacionalnog parka Krka”, u sklopu kojega će, nadamo se, biti uređena i mlinica u blizini Čikolskoga mosta. Proglašena je spomenikom kulture i za nju smo izradili projekt revitalizacije jer je porušena u ranijim ratovima, a dokrajčena u Domovinskom ratu. Jedna je od ukupno šest vodenica u kanjonu Čikole – istaknuo je Joško Zaninović, ravnatelj Gradskog muzeja Drniš koji je partner na tom projektu drniškoj Turističkoj zajednici, Regionalnoj razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije te županijskoj Javnoj ustanovi zaštićene prirodne vrijednosti. Nositelj je projekta, za koji je EU odobrio 680 tisuća eura, Grad Drniš.

Taj iznos čini 80 posto vrijednosti investicije, dok Grad Drniš osigurava preostalih 20 posto. Potpisivanje ugovora očekuje se u svibnju.

Projekt turističke valorizacije kanjona rijeke Čikole obuhvaća uređenje smjerova za slobodno penjanje, staze za kanjoning te prateću infrastrukturu – dva vidikovca i pristupnu stazu. Najvažnije je to da projekt kroz razvoj turizma potiče poduzetništvo i omogućava novo zapošljavanje.

Osim rekonstrukcije stare mlinice, uredit će se i označiti 54 kilometra biciklističkih staza na području Miljevaca i Trbounja te će se za njih izraditi smartphone aplikacije, uredit će se i opremiti 40 lokacija u kanjonu Čikole za slobodno penjanje, istraživanje i konzerviranje, a za posjet turista pripremit će se i špilja Štrikinica u kanjonu Čikole.

Ujedno će biti uređeno 10 kilometara rute za kanjoning.
MATILDA JELČIĆ-STOJAKOVIĆ

Naslovnica Šibenik