Dalmacija Šibenik

UZ POVRATAK KAPELE sv. ANE NA STARO MJESTO, UZ GLAVNU PROMETNICU

Glas struke iz Šibenika: Crkva ignorira urbaniste

UZ POVRATAK KAPELE sv. ANE NA STARO MJESTO, UZ GLAVNU PROMETNICU

Da su prigodom premještanja kapele konzultirani i urbanisti, moglo se naći prikladnije rješenje i za Crkvu i za Grad

Da su prigodom premještanja kapele konzultirani i urbanisti, moglo se naći prikladnije rješenje i za Crkvu i za Grad

Kooperativnost gradske vlasti u Šibeniku s Crkvom zapravo je eufemizam za bespogovorno prihvaćanje svakog crkvenog projekta ma koliko on izravno zadirao u urbanitet grada. O tomu svjedoči, među ostalim, premještanje kapelice sv. Ane sa sjeverne, bočne strane crkve Gospe vanka Grada, na njezino približno izvorno mjesto - uz nogostup pokraj glavne gradske prometnice (Poljana).

U gradskoj upravi kažu, poštovali smo želju vjernika te župe i smatramo ispravnim kapelicu vratiti gdje je nekad bila. OK. Činjenica je da je kapela s oltarom, kao zahvala Šibenčana sv. Ani nakon razdoblja bolesti koje su poharale grad, podignuta pred crkvom 1801., da bi 70-ih godina prošlog stoljeća bila uklonjena. Spašena i sklonjena uz marginu crkve, na mjesto često nedostupno vjernicima zbog parkiranih vozila.

Ali, ako je župnik fra Ivan Maletić, slijedeći misao i volju svojih župljana, odlučio kapelici osigurati primjerenije mjesto, nije li bilo uputnije konzultirati struku i poštovati urbanitet grada koji nije zaustavljen 70-ih kada je kapela uklonjena. Činjenica je da je “žrtvovana” zbog rekonstrukcije središnjega gradskog raskrižja koje danas nije moguće naprosto ignorirati. Doduše, zatraženo je mišljenje konzervatora i pribavljena dozvola Ministarstva kulture.

Radovi na premještanju Kapelice sv. Ane kod crkve Gospe Van Grada
Nikša Stipaničev / CROPIX
“Pokušali smo kapelu, koja je bila zabačena, inkorporirati u postojeću urbanističku strukturu”, tvrdi konzervator Miroslav Škugor. No, da su konzultirani i urbanisti, moglo se naći prikladnije rješenje i za Crkvu i za Grad. Zanimljivo je da ni kod postavljanja spomenika sv. Franji Asiškom u Perivoju fra Luje Marune, pred crkvom Gospe vanka Grada, nije traženo mišljenje struke. Zaobišli su se čak i konzervatori. Pribavljena je tek suglasnost gradske uprave.

“Nismo ništa poduzimali jer se radi o relativno uspjeloj interpolaciji koja nije izazvala veće nezadovoljstvo. Ali, nije poštovana predviđena metodologija. Postavljanje spomenika mora biti javna stvar i stvar struke, što ovdje nije bio slučaj”, konstatira Škugor. Ukratko, nedopustivo je da u javni prostor crkvene vlasti interveniraju po svojoj slobodnoj volji kao da je, što reče jedan Šibenčanin, to njihov šematorij. Računajući unaprijed na benevolentnost političara koji se ne usude Crkvi oponirati!

Naslovnica Šibenik