Dalmacija Šibenik

ŽIRAJSKI TOPOVI POBJEDE 16. rujna 1991. - 16. rujna 2008.

Dan kad su spašeni Šibenik i Hrvatska

ŽIRAJSKI TOPOVI POBJEDE 16. rujna 1991. - 16. rujna 2008.

Pronađeni i spašeni svi topovi s otoka Žirja koji su u rujnu 1991. Hrvatskoj donijeli prvu veliku pobjedu u Domovinskom ratu i za koje se vjerovalo da su nepovratno izgubljeni

Pronađeni i spašeni svi topovi s otoka Žirja koji su u rujnu 1991. Hrvatskoj donijeli prvu veliku pobjedu u Domovinskom ratu i za koje se vjerovalo da su nepovratno izgubljeni

Na današnji dan, 16. rujna 1991., hrvatski branitelji i stanovnici otoka Žirja zauzeli su topničku bitnicu JNA na tom otoku. Osvojene topove iskoristili su za borbu protiv neprijateljskih snaga na kopnu kojima je zapovijedao zloglasni ratni zločinac Ratko Mladić. Zahvaljujući njima, obranjen je Šibenik i spriječeno odsijecanje hrvatskog juga od matice zemlje.

Topovi koji su Hrvatskoj donijeli prvu veliku ratnu pobjedu bili su bačeni u staro željezo i trebali su biti pretopljeni kao sekundarna sirovina, ali su, srećom, pronađeni i spašeni pa će biti vraćeni na Žirje i biti dio spomen-muzeja Domovinskog rata. Ministarstvo obrane RH i HV zbrinuli su u Šibeniku jedan djelomično sačuvan top, te tri cijela i legendarna topa s otoka Žirja, za koje se dugo vjerovalo da su nepovratno izgubljeni. 

 - Mjesni odbor otoka Žirja želi te topove vratiti na bitnicu s koje su branili Šibenik i Hrvatsku, kazao nam je Željko Šižgorić, dopredsjednik MO Žirja, pa su već poduzete mjere da se devastirana bitnica očisti i uredi, a njihova postolja obnove i konzerviraju kako ne bi propala. Emil Kolanović, komercijalni tehnički referent NCP RB Šibenik, i Drago Vrančić, poslovođa topničke radionice NCP RB Šibenik, stručnjaci za popravak i održavanje topničkih oruđa, potvrdili su nam da je topove sa Žirja moguće obnoviti iako im nedostaje dijelova koji su tijekom “križnog puta” koji su prošli izgubljeni ili su završili kao “suveniri”.

Moguć je povratak svih šest topova

Na topničkoj bitnici na Žirju bilo je šest topova. Dva kompletno sačuvana topa nalaze se u Vojnome muzeju u Zagrebu, a tu je pohranjena i jedna cijev bez zatvarača i udarne igle. Pronađene su i tri cijevi i četiri postolja, pa bi na Žirje moglo biti vraćeno svih šest topova.

Besplatna obnova

Na vijest o pronalasku topova sa Žirja prvi je reagirao Goran Prgin, vlasnik NCP Remontnog brodogradilišta Šibenik:

 - Mi ćemo topove sa Žirja besplatno obnoviti, kazao nam je Goran Prgin. - Svjesni smo njihova značenja, jer ti su topovi spasili Hrvatsku i to ne smije biti zaboravljeno. Oni moraju biti vraćeni na Žirje i postati spomenikom veličanstvenom ratnom pothvatu branitelja Hrvatske.

Heroji sa Žirja

Miroslav Alić, zapovjednik Topničke bitnice; Željko Baltić, zapovjednik obrane otoka i 3. topničkog odjela 1. topnički odjel: Božidar Bratić (zapovjednik), Dražen Radovčić, Čedomir Stojin, Čedo Jelovčić, Radoslav Borković, Kristijan Radovčić, Antonijo Kardum, Dragutin Mrvica.

2. topnički odjel: Stipe Grubišić (zapovjednik), Nediljko Silov, Neno Ramađa, Damir Banovac, Nancy Nemčić, Dražen Kalpić, Siniša Ercegović.

3. topnički odjel: Željko Baltić (zapovjednik), Zoran Belamarić, Zoran Juričev, Marin Dodig, Denis Mijat, Robert Mateša.

4. topnički odjel: Ivan Lača (zapovjednik), Marijan Erceg, Stipe Juras, Zvonko Junaković, Nikola Orbanić, Ivan Lovrić, Ivan Radovčić.

Zapovjedni odjel: Florijan Zore (zapovjednik), Darko Bralić, Dane Mikulandra, Ivo Pancirov, Ljubomir Grubelić, Alen Alić. Pješački odjel: Ante Miškić (zapovjednik), Željko Zanze, Dragan Rak, Živko Čičmir, Joso Šunjerga, Zdeslav Slavica, Emin Berbić. Kuhinja: Ive Liverić, Edi Jurat Stacionar: Aleksandar Šimunović

Naslovnica Šibenik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last