Dalmacija Šibenik

čavoglave

Četvrti sabor ojkavice: "Ajde, brate, zapivaj polako..."

čavoglave

“Ojkavico, ko te pivat znade, na Čikoli mista taj imade…”, dio je poruke kojom su, u znak dobrodošlice, svoje goste na 4. saboru ojkavice pod sloganom “Večeri ojkavice i ljepote“ dočekale Čavoglave.

A među najzaslužnijima za dovođenje manifestacije u mjesto “gdje Čikola ljubuje s Petrovim poljem“, te s njom i više od 40 pjevačkih skupina, KUD-ova i udruga iz Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, od Prgometa i Unešića, preko Ružića, Lećevice, Mirlović Zagore do Radošića, Muća, Marine i brojnih drugih sela i općina posvećenih tradiciji ojkavice, jesu braća Matić.

Ante, Ivan i Josip su, nakon blagoslova mjesnog župnika fra Ilije Mikulića te minute šutnje za preminulog legendarnog ojkaškog barda Ivana Penovića, i otvorili Sabor.

“Poprivatija” je, a onda i “poveja” Marko Perković Thompson, koji je svesrdno podržao organizaciju skupa. “Ajde, brate, zapivaj polako, mate’ nas je naučila vako. Pivaj, brate, pivaj, i kolega, od tebe mi nema milijega...”, zaorilo se iz bratskih grla pivača na igralištu podno crkve njihova nebeskog zaštitnika sv. Ilije.

A onda su zaredali brojni sudionici koje je s pozornice, ne odvajajući pogled od tare, tkalačkoga stana okićenog torbicama, zobnicama, pregačama i raznim radovima ukrašenima narodnim vezom, ispraćala vrijedna Manda Matić Boškanova.

Večer je, uz ojkavicu, bila posvećena i ljepoti. Prijavilo se jedanaest djevojaka, a Marko Perković Thompson je lentu za najljepšu “čikolsku divu” dodijelio Marini Sučić, čija se obitelj nedavno vratila u Hrvatsku iz daleke Australije.

Blistale su i njezine pratilje, Višnja Koprtla, članica KUD-a “Sv. Ilija” iz Kljaka, i Ines Leskur, članica KUD-a “Komaštre” iz Ogorja, u narodnoj nošnji koju je, kako je kazala, za nju sašila njezina baka.
MARINA JURKOVIĆ
Naslovnica Šibenik